Унікальна можливість здійснити подорож у минулу епоху (відео)

Це проникливе відео, яке з’явилось в Інтернет-мережі, не залишить байдужим нікого. 1974-й рік! Відкриття школи у Настасові. Відтоді минуло понад 40 років!

Багато це чи мало? З точки зору історії – мало, людської пам’яті – багато. Дивишся – і не ймеш віри: невже все це було у нас? Невже все це було з нами? Піонери, комсомольці, червоні галстуки, червоні транспаранти… Покладання квітів до пам’ятника вождю всіх країн і народів. Зверніть увагу, колона дітей несе портрети членів Політбюро КПРС. Заідеологізованість людей дуже відчутна і помітна… А ще - колективна свідомість. Люди, як зачаровані…

Невеличка деталь. Піонери йдуть покладати квіти до пам’ятника Леніну, але невідомо звідки береться чоловік і випереджає дітей: показує, де саме і як саме треба їх класти. За партійні «ритуали» в ті часи відповідали секретарі місцевої партійної організації. У даному випадку це міг бути або парторг школи, або парторг колгоспу. Біля гурту школярів стоїть старша піонервожата. Вона тримає стяг комсомольської організації. Всі виступаючі, а це місцеве, районне та обласне начальство, промови читають з папірців. Так надійніше, щоб не помилитись. Бо такі події обов’язково присвячувались до якоїсь червоної дати або наступного чергового з’їзду КПРС. Помилятись тоді не можна було, а комуністам – тим паче.

Ось що повідомляє про це офіційний сайт сільської ради: «У 1974 р. у селі відкрила двері новозбудована школа на 450 місць. Це була велика подія не тільки у селі, але й в районі. З полегшенням зітхнули вчителі і учні, тому що закінчилась біганина по корпусах. Уроки фізичного виховання почали проводити у спортивному залі. Під керівництвом директора школи Пиндуса Б.П. учні заклали дендропарк площею 2 га. Сьогодні це гордість школи і місце відпочинку настасівчан».

Відчувається, що оператор, який фільмував цю подію, заздалегідь був проінструктований. Він двічі акцентує увагу на колоні дітей, які несуть портрети членів Політбюро, на червоних галстуках. Остання цитата мала запам’ятатись особливо (тому вона й завершує показ): «Комунізм – це молодість світу і його будувати молодим». Єдине, що мені сподобалось, це лозунг «Слава народові творцеві!». У цьому написі є щось особливе. Відео принесе радісні спомини тим, хто впізнає себе в юному віці і побачить тих своїх односельців, які вже відійшли за межу.

Валентина СЕМЕНЯК.

Вибір читачів за тиждень

Відео