Як Тернопіль святкуватиме свій 475-й день народження?

Щорічно 28 серпня тернополяни і гості Файного святкують День міста. Незабаром Тернополю виповнюється 475 років з дня «народження»: 15 квітня 1540 року королівська канцелярія у Кракові надала локаційний привілей великому коронному гетьманові Польського королівства Яну з Тарнова на заснування оппідума (містечка-фортеці) Тарнополє.

Чи то збігом, чи то злим гумором долі було й те, що саме 15 квітня, але вже 1944 року, закінчилася одна з найбільш руйнівних у Другій світовій війні "битва за Тарнополь", який нацисти перетворили у фортецю, залишивши після себе не місто, а руїни і згарища з табличкою "Здесь был Тарнополь". Вже опісля Тарнопіль став Тернополем і залишився таким досі.

Цьогоріч, як завжди, п’ятниця 28 серпня буде вихідним днем, відробити який доведеться 5 вересня. Влада міста вже підготувала перелік заходів до святкового дня, але міський голова Сергій Надал зазначив, що все буде залежати від ситуації в країні.

«Звичайно, можна говорити про святкування, але якщо, не дай Бог, буде погіршення ситуації на східному кордоні, тоді буде не до святкувань», - зазначив мер. 

Сергій Надал анонсував відкриття нових об’єктів у місті: це і «Парк здоров’я» на масиві «Дружба», й урочисте відкриття відреставрованої набережної, бульвару Дмитра Вишневецького, дитячих і спортивних майданчиків на бульварі Куліша, відкриття екстрим-парку у «Топільче». 

А от водно-моторних змагань, як раніше, не буде. Про це також повідомив міський голова: «У зв’язку з тим, що в країні йдуть військові дії і це суперечить вимогам Федерації водно-моторного спорту, чемпіонату не буде, але нас підтримує Федерація аквабайку України. І вони вже погодилися взяти участь в святкових заходах до Дня міста. Також тернополяни матимуть можливість політати на повітряній кулі і побачити своє місто згори».

Соломія ШАЛАЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео