Фермери Тернопільщини нагадали міністру про 48-мільйонний борг держави

Засіяних площ на Тернопільщині цього року більше, до того ж, урожайність зернових вища, ніж торік. Такі успіхи наших аграріїв втішили Міністра аграрної політики і продовольства України Олексія Павленка.

Нагадаємо, сьогодні, 11 серпня, він перебуває із робочою поїздкою на Тернопільщині. Гість до обіду встиг ознайомитися із роботою товариства «Мікоген-Україна», де вирощують печериці, зернові і бобові культури. Окрім того, у приміщенні ОДА він зустрівся із місцевими виробниками сільськогосппродукції. Обговорення проблем аграріїв так затягнулося, що журналісти змогли поставити Олексієві Павленку лише 2-3 запитання. Міністр поспішав - планував ознайомитися ще з діяльністю «Тернопільської птахофабрики».

Тернопільщина засіяла 792 тисячі га землі

Побаченим на Тернопільщині, а також результатами перемовин із аграріями Павленко залишився задоволеним.

- У мене були плідні розмови з фермерами, переробниками. Я побачив господарство, де вирощують печериці, - каже він. – Ми обговорили перспективи роботи спиртової галузі, «пройшлися» по молочній. Згадали і про тваринництво. Хочу подякувати керівництву області за те, що ваш край нарощує темпи виробництва. І в цьому році ми бачимо, що урожайність вища, ніж торік, і площі посівів також зросли.

Олексій Павленко запевнив усіх, що Україна цього року буде із хлібом. Більше того, наші аграрії уже намолотили 36 мільйонів тонн ранніх зернових при власній потребі 24-25 мільйонів тонн. Отже, матимемо що експортувати.

До слова, Тернопільщина цього року засіяла 792 тисячі га землі, тобто на 700-800 га більше, ніж торік. Наш край уже намолотив 1 мільйон 100 тисяч тонн ранніх зернових. Такими показниками похвалився голова ОДА Степан Барна, зауваживши, що середній показник урожайності з гектара – понад 60 центнерів. У нас навіть є господарство, яке показало найвищий рівень урожайності в Україні – 90 ц/га.

Міністр похвалив Тернопільщину з такими успіхами і висловив сподівання, що область виконає весь цьогорічний план – понад 2 мільйони тонн зернових.

- Мені фермери сьогодні ставили питання про повернення ПДВ. Власне, це питання хвилює також і трейдерів. Усе – на контролі у Кабміну, - сказав гість. – Питання має вирішуватися на рівні державного бюджету.

Говорили й про перспективи вирощування кукурудзи у нашому краї. Урядовець підкреслив, наскільки цей напрямок важливий, адже весь світ активно використовує біоетанол замість дорогого бензину.

Восени запрацюють лише два цукрових заводи

Підняли сьогодні й кілька гострих тем. По-перше, - про діяльність концерну «Укрспирт». Тернопільщина давно обстоює питання повернення статусу юридичних осіб для підприємств спиртової галузі. По-друге, слід вирішувати проблеми аграрних підприємств при реєстрації земельних паїв. Відтак виникли питання до ефективності роботи держреєстраторів. По-третє, виявилося, що надто гострим є питання виконання програм підтримки агросектору на Тернопільщині. Заборгованість на цей час становить майже 48 мільйонів гривень.

- Ми відчули підтримку з боку керівництва міністерства у цих питаннях, - запевнив Степан Барна. – Дякуємо Олексієві Павленку за державницьку позицію у ставленні до Тернопільської області. Сподіваюся, це підсилить роль і вагу нашого краю як аграрного на тлі всієї держави…

До речі, говорили під час зустрічі і про перспективу цукрової галузі області. І Степан Барна, і Олексій Павленко визнали, що проблеми є, і дуже серйозні. Виникли вони здебільшого через те, що 5 заводів, розташованих у нашій області, належать концерну «Мрія». А це підприємство переживає нині не кращі часи. Тож наразі восени в області запрацюють лише два цукрових заводи. Наступного року ситуацію планують покращити.

Ексклюзивне інтерв’ю, яке Олексій Павленко дав «Терену», читайте згодом.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео