Податки тепер платять і власники елітних авто, і «елітні» пенсіонери

Сплачувати податки з високої пенсії віднедавна повинні й тернопільські пенсіонери. Чимало новацій стосуються оподаткування транспорту і сплати акцизу.

До того ж, від 1 липня набули чинності окремі зміни до Податкового кодексу України, які Верховна Рада ухвалила ще 28 грудня 2014 р., а не всі про них знають. Про важливі зміни у податковому законодавстві «Терен» розпитав у начальника Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби в області Петра Якимчука.

Акцизний податок поповнює місцеву казну

- Із нового року більшість із нас стала платниками по-новому зміненого акцизу. Наприклад, на чеку, отриманому на заправці, тепер окремою стрічкою пробивають 5% такого податку. Раніше цього не було. Розширилося коло платників?

- Податковий кодекс України дає визначення: «Платником акцизного податку є особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів. При цьому платниками такого податку є ті, хто реалізовує безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання такі підакцизні товари: пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, тютюн і промислові замінники тютюну, нафтопродукти, скріплений газ тощо. Форма розрахунків значення не має. Це стосується і реалізації підакцизних товарів на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших об’єктах громадського харчування. Ставка податку становить 5%.

Хочу зауважити: акцизний податок із роздрібного продажу надходить винятково до місцевих бюджетів. Зокрема, тільки упродовж січня-квітня цього року бюджет Тернополя отримав понад 18 мільйонів гривень податку, а бюджет Тернопільського району – майже 4 мільйони гривень. Це серйозні суми для місцевих бюджетів.

- А якщо заправка чи бар розташовані, до прикладу, у Теребовлі, а підприємець зареєстрований у Тернополі, куди «піде» акциз?

- Акцизний податок сплачується до бюджету за місцем здійснення реалізації таких товарів. Тобто у випадку, про який ви згадали, акциз «піде» у бюджет Теребовлі.

Є новації в оподаткуванні транспортних засобів

- Уже не один рік наші земляки привозять з-за кордону вантажні буси і згодом переобладнують їх на легкові. Зважаючи на ставки акцизу, передбачені за таке, власникам не позаздриш. Але ж багато таких авто ввезли наприкінці минулого року, тобто до нових змін. Як бути у такому разі?

- Насамперед зазначу: платником акцизного податку громадянин чи юридична особа, власник такого автомобіля, стає лише з моменту видачі їм документа про відповідність переобладнаного автомобіля вимогам безпеки дорожнього руху. У цьому випадку акцизний податок сплачує власник не пізніше дати подання документів до органу внутрішніх справ України для реєстрації або перереєстрації транспортного засобу. Тобто при зверненні до органів внутрішніх справ власник переобладнаного вантажного транспорту на легковий зобов'язаний пред'явити квитанції або платіжні доручення про сплату такого податку.

Тепер щодо автомобілів, ввезених до 1 січня 2015 р. У Цивільному кодексі зазначено: «Акт цивільного законодавства не має зворотної дії у часі. Якщо цивільні відносини виникли раніше і регулювалися актом цивільного законодавства, який втратив чинність, то новий акт цивільного законодавства застосовується до прав і обов’язків, що виникли з моменту набрання ним чинності». Тобто, якщо документ про відповідність переобладнаного автомобіля вимогам безпеки дорожнього руху отримали до 1 січня 2015 року, власники таких вантажних автомобілів не повинні сплачувати акцизний податок.

- У  продовження теми оподаткування транспортних засобів, хочу запитати про оподаткування нових автомобілів елітного класу. Чула, що це – значні суми…

- Зразу хочу сказати, що транспортний податок - це не податок на нові автомобілі. Його зобов’язані сплачувати лише власники легківок, які мають об’єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см і перебувають у використанні до 5 років. Ставку податку встановили із розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 гривень за кожен такий легковий автомобіль. Перші квитанції уже почали надходити власникам із 1 липня…

Проте, придбавши навіть дуже престижний новий автомобіль із об’ємом циліндрів двигуна до 3 000 куб. см, ви транспортний податок у 25 000 грн не платитимете. Також зауважу: будь-яких пільг зі сплати транспортного податку Кодекс не передбачає. Отож, змісту переоформляти вказані автомобілі на пенсіонерів, інвалідів чи інших пільговиків немає.

У 2015 році оподатковують пенсії, вищі за 3654 грн.

- Податкові новації цьогоріч відчули і пенсіонери, адже високі пенсії оподатковуватимуть?

- Так, їх уже оподатковують, починаючи із січня. Раніше пенсії підлягали оподаткуванню, якщо їхня сума перевищувала 10 тис. грн, а з початку цього року податком на доходи обкладають суми пенсій чи щомісячного довічного грошового утримання, якщо їх величина перевищує три розміри мінімальної зарплати (у розрахунку на місяць). У 2015 році ця межа становить 3654 грн (тобто 1218 грн х 3).

- Тобто, якщо призначили пенсію у 5000 грн, то оподатковуватимуть 1346 грн?

- Так, податок за ставкою 15%, в цьому випадку, буде утримуватися з частини такого перевищення - 1346 грн і складатиме майже 202 грн. До слова, оподаткування проводять органи Пенсійного фонду. Також частина такого перевищення є об’єктом оподаткування і військовим збором за ставкою 1,5%.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото – з відкритих джерел.

Вибір читачів за тиждень

Відео