У тернопільської «перлини» великі проблеми

Три тижні поспіль тернопільські рибалки обговорюють тему:  запущений у червні у став короп – хворий. Мовляв, тіло саме цих рибин вкрите ранками, дрібними виразками. Фахівці ж переконують – рибу запускали здорову, а «хворим» якраз був і є став.

Зокрема, причиною численних ранок та виразок на рибі є небезпечне інвазійне захворювання – аргульоз. Викликається коропоїдом. Запущена ж у червні риба була здоровою, про що свідчить експертні висновки.

Нагадаємо, у червні в Тернопільський став запустили понад шість тонн риби. Ще одне зариблення мають провести восени. Рибу міськрада закупила, провівши тендер, у підприємця з Бучача. За її відбором та транспортуванням спостерігали спільно з управлінням ЖКГ громадські активісти із ГО «Скеля». Вони, власне, і звертались до міськради з ідеєю щодо зариблення водойми.  
- На рибі також можуть бути паразити. По-науковому – аргульоз, по простому – це риб’ячі воші, коропоїд, - каже начальник відділу охорони водних біоресурсів в Тернопільській області, голова ГО «Скеля» Андрій Об’єщик. – Це прозорий, маленький теплолюбивий рачок, діаметром близько восьми міліметрів. «Кидається» він переважно на коропових. Особливо вразливим є короп-однорічка. Той же короп, який запускали, елітний, угорський, без луски. У нього проти цього паразита взагалі ніякого захисту нема. 

Тож коли його кусає кліщ, на місці укусу починається запальний процес. З’являються  плямки, розміром до сантиметра в діаметрі. З часом вони трохи зменшуються, однак на місці укусу залишається шрам. Пік розвитку цього паразита припав якраз на липень, коли грянула аномальна спека. 

- Коли температура досягає 28 градусів, самка відкладає яйця на каміння, - продовжує Об’єщик. – Три-чотири доби він розмножується і тоді повертається назад на рибу. Тобто він не живе ось так просто на грунті. І оскільки коропа у ставі практично не було, то і про хворобу не знали. Якщо ж хтось і ловив коропа, на якому були почервоніння, маленькі кров’яні виділення, то просто на це не зважав. Мовляв, риба могла поранитись і під час лову. 
Дізнались же про наявність аргульозу у ставі уже після липневої загибелі йоржа. Він загинув через задуху у нижніх шарах водойми, однак теж був уражений аргульозом. Про це свідчить висновок ветмедицини. Тож  рибоохоронці уже в свою чергу повідомили про проблему міськраду.
- Якщо коропа у воді мало, то аргульоз переходить на інші види риби, зокрема, на того ж йоржа. На «білу» рибу, яка є у ставі, він не кидається, - додає пан Об’єщик. –  Далі постає питання: як з цим боротись? Відповідь – хоча б провапнувати, оскільки понад 30 років цього ніхто не робив.
Для того, щоби провапнувати ефективно, на 400 гектарів нашого ставу треба 40 тонн негашеного вапна. Це, можливо, дасть якийсь результат. Бо якби це була мала водойма, можна було б виловити рибу і опустити в спеціальний розчин, щоби позбутись паразита. 
- Треба провапнувати і механічним способом тому рибалці, який спіймав, видаляти кліщів, і кинути у воду - додає Андрій Об’єщик. - Ранки потім заживуть, іншого виходу немає.  
До слова, після термічної обробки ця риба не є небезпечною, її можна споживати. Але тут є інше питання – у 16-му та 17-му роках в Тернополі мають провести два чемпіонати світу з риболовлі. Тож, мабуть, ловити таку рибу буде не дуже приємно. Окрім того, уражена риба притуплюється у рості. Тому з цією хворобою уже зараз треба якось боротись.
Чи боротиметься і як боротиметься з цією хворобою балансоутримувач водойми – питання поки що без відповіді. За попередньою інформацією, у міськраді уже створили комісію для вивчення цієї проблеми.

Джерело: te.20minut.ua

Фото - "Терен"

 

Вибір читачів за тиждень

Відео