Тернопільські козаки освятили у Каневі ікону Покрови

Коли наказному отаману Тернопільського коша Українського козацтва генерал-хорунжому Володимиру Мосейку дехто закидає, мовляв, яке відношення ви маєте до козаків, то це його дуже обурює. Виявляється, що багато українців достеменно не знають історії своєї держави. Адже 60 відсотків козаків формувалося на території Запорізької Січі, а основні бойові сутички відбувалися під Кременцем, Збаражем, Берестечком, Золочевом…

- Основні баталії відбувалися тут, в наших краях, - каже Володимир Мосейко. - 40 відсотків місцевих записувалися в козаки. Сам Богдан Хмельницький, коли стояв під Збаражем, звертався за допомогою до селян і формував військо.

До того ж найбільша кількість замків-фортець зосереджені на заході України, приблизно 126 замків. А в Тернопільській області майже кожний район має свій замок. Бо було від кого захищатись: від литовців, поляків... Коли козаки стояли на сторожі по декілька років, то вони, звісно ж, одружувалися з галичанками, створювали свої сім'ї.

Пан Володимир впевнений, що на галицькій землі залишився козацький дух, дух волі. Козаки - вільні люди.

- Наголошую, наші люди просякнуті не стільки духом Бандери, хоча і ним також, скільки духом вільнолюбного лицарства – козацтва, - стверджує Володимир Мосейко. - До 39-го року цей зв'язок поколінь був особливо міцним.

Нашу розмову підтримує начальник штабу Тернопільського козацького осередку Василь Филима. В осередку козаків багато мужніх чоловіків із непростою долею: офіцери, афганці, десантники. Всіх об'єднує любов до рідного краю, бажання бути корисним своїй землі. За плечима козаків багато добрих справ, особливо за останні кілька місяців: провели Всеукраїнську спортивну воєнно-патріотичну гру "Джура-Сокіл", вишкіл для чортківських студентів вищого професійного училища, воєнно-патріотичні навчання (марш-кидок) за маршрутом Тернопіль-Нове село-Кам'янки-Підволочиськ… Козацько-десантно- екологічний осередок імені Дмитра (Байди) Вишнівецького разом з Подільським екологічним осередком імені Олександра Ліщенка проводять різноманітні вишколи у багатьох районах нашої області. Враховуючи ситуацію в країні, на таких вишколах відпрацьовуються різні види воєнної підготовки, а саме: рукопашний бій, вміння володіти зброєю, орієнтуватися на місцевості, навички антитерористичних розвідувальних дій, стрільби та основи першої медичної допомоги при опіках та  пораненнях. 

Щойно козаки повернулися із Черкаської області, де взяли участь у Всеукраїнському фестивалі "Холодний Яр - фестиваль нескореної нації". Він відбувся у селі Грушівка Кам'янського району. Після того в Каневі на могилі Тараса Шевченка козаки освятили ікону "Покрова Пресвятої Богородиці" Тернопільського обласного коша.

До слова: козаки - добрі волонтери. Особливі завдання вони виконували під час подій на Майдані, Всеукраїнської прощі до Зарваниці та на фестивалі "Дзвони Лемківщини", в зоні АТО. Які саме? Про це - наступного разу.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео