Через політичні амбіції громади Тернопільщини - без плану

Майже усі депутати із фракції ВО «Свобода», присутні 13 серпня на сесії Тернопільської облради, відмовилися голосувати за пункти, що стосувалися Перспективного плану формування територіальних громад. Хоча питання «Про схвалення…» цього документу внесли до порядку денного 61 голосом «за».

Нагадаємо, дата 15 серпня – остання для ухвалення цього документу. Тепер навіть у громадах краю, де немає проблем із об’єднанням навколо нового центру і де є всі висновки обласної держадміністрації та депутатських комісій, не встигнуть провести осінні вибори до місцевих рад за новим законом із відповідними фінансовими наслідками у наступному році.

Як повідомляв «Терен», Тернопільщина - єдина область в Україні, яка досі не ухвалила Перспективний план формування громад. І це при тому, що на реалізацію реформи держава обіцяла виділити понад 100 мільйонів гривень. Чи отримаємо ми тепер ці гроші, – питання.

Власне, проблеми на сесії виникли на самому початку – не було кворуму. Лише о 10.33 нарешті «нашкребли» 61 голос: для позитивного рішення цього вистачало, але така кількість була критичною. Тому депутати відразу «провалили» пакетне ухвалення порядку денного із 40  новими питаннями. 

Усе стало зрозумілим, коли почали голосувати за кожен пункт окремо. «Зашпорталися» на питанні «Про план заходів із реалізації у 2015-2017 роках Стратегії розвитку Тернопільської області на період до 2020 року». Необхідних голосів цей пункт не набрав. Представники фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода» відмовилися голосувати за усі пункти, що стосувалися Перспективного плану формування територіальних громад. Пояснили свою позицію лише Мирон Кузик і Олег Федик. Мовляв, їм процес об’єднання громад нагадує те, як колись селян зганяли у колгосп. Проте вони не взяли до уваги, що спротив виник не в усіх населених пунктах. Є чимало таких, які давно добиваються ухвалення реформи, оскільки розуміють, які «плюси» вона їм дасть. Суперечності, що виникли у деяких громадах, можна було б вирішити згодом. Головне – аби процес пішов.

Із результатами голосування присутніх у залі і тих, хто дивився засідання у прямій трансляції на обласному державному телебаченні, ознайомив голова облради Василь Хомінець.

- Скоро нові вибори. Багато хто вже до них готується. Будуть у списках і відомі прізвища. Нехай громада знає, як вони працюють і виконують свої обов’язки, - каже він. – Нагадую, на погоджувальній раді представники всіх фракцій гарантували присутність своїх колег і їхню активну роботу на сесії.

Після майже двох годин роботи сесії її результат був плачевним: "обрізаний" порядок денний і жодного рішення... Після дебатів і виступів представників фракцій, депутати перейшли до розгляду господарських питань.

Отже, 29 громад Тернопільщини, охочих до об’єднання, так і не дочекалися затвердження Перспективного плану об’єднання громад. Нагадаємо, цей документ необхідний для реалізації адміністративно-територіальної реформи в Україні. До слова, голосування на засіданні було поіменним, тож із його результатом може ознайомитися кожен охочий.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео