Щоб отримати волонтерську допомогу, бійці проходять фейс-контроль

Тернопільський Логістичний центр допомоги бійцям АТО вже більше року збирає та доправляє допомогу на схід. Як кажуть волонтери, тернополян, які ще не опустили руки, залишилось не так багато. А відтак бійці повинні ощадливіше ставитись до подарованих речей.

Всі втомились від війни, а відтак багато тернополян просто закривають на неї очі. Як кажуть волонтери, допомога бійцям дається чимраз важче. А потреби не зменшилось, іноді деякі бійці вимагають навіть неможливого.

- До нас часто приходять за допомогою ті, хто навчається ще на полігонах, і запитують: «А що у вас цікавенького є?», - каже волонтер Тарас Герман. - І коли ми починаємо пояснювати, що ми допомагаємо тим, хто потребує речей вже і зараз, ті дуже обурюються. А допомога не береться з неба. Боєць повинен усвідомлювати, що на ті ж берці бабуся віддала з пенсії останні 100 гривень. Мінімальні речі все ж потрібно собі купляти.

Щоб отримати волонтерську допомогу, бійці постійно проходять фейс-контроль. Тим, хто призваний під час 3-ї хвилі, нерідко відмовляють у забезпеченні.

- Хлопці з перших хвиль повинні розуміти, що скоро демобілізуються, - зазначив волонтер Богдан Кіндій. - Вони повинні розуміти побратимів, які прийдуть після них. Звичайно, не завжди вдається ощадливо ставитися до речей. Коли ми приїжджаємо з допомогою, шикується черга, а комбат записує, що кому видали. Не раз були випадки, коли ті, кому видали речі, прибігають ще. Ми питаємо: «А де ділося? Ми ж тільки-но видали», а ті відповідають: «Снаряд влучив, в бліндажі все згоріло». Мусимо давати знов, бо держава форму раз на рік видає.

- З нами не так легко працювати, - каже волонтер Христина Феціца. - Ми ведемо строгий облік не від солодкого життя. Дехто нарікає, що бійці, показуючи кожного разу документи, принижуються. Ми ж їм відповідаємо, що працюємо лише для них. Просто не слід цим зловживати.

Як кажуть волонтери, бійцям потрібно все: від кепок до приладів нічного бачення. Карти їм видали 60-х років, тому просять планшети з навігацією. Наступає осінь, тому потрібні дрова, бензопили. Паяльні лампи також пригодяться - ними хлопці чай нагрівають. А кава і цигарки - взагалі в дефіциті.

Тернополян просять не баритись з допомогою, приносити, хто що може, на склад Логістичного центру за адресою: Збаразька, 16 (Гуртовня «Галант», склад №4).

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео