Громадські активісти допоможуть місцевій владі подолати корупцію

   Для виконання антикорупційного законодавства на місцевому рівні, владі Тернопільщини знадобилася допомога громадських активістів.

   Представники молодіжного об’єднання «Файне місто» взялися допомогти чиновникам Тернопільщини привести роботу місцевих рад  у відповідність до норм чинного  Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

   Активісти громадської організації «Файне місто» працюють у рамках проекту «Здійснення адвокасі кампанії з імплементації нового антикорупційного законодавства органами місцевого самоврядування». Такий проект появився тому, що нормативно правові акти багатьох місцевих рад (регламенти рад, комітетів, статути територіальних громад) не приведені у відповідність до нових законодавчих актів, через що органи місцевої влади залишаються закритими та непрозорими для громадськості.   Недосконало прописані такі процедури, як оприлюднення нормативних документів, порядок звітування чиновників про свою роботу, відображення в документах принципів державної політики. Це  ускладнює здійснення громадського контролю за діями чиновників. Результатом цього є гальмування здійснення антикорупційних реформ і високий рівень корупції на місцевому рівні.  

    Мета проекту полягає у підвищенні прозорості та підзвітності органів місцевого самоврядування, що призведе до зменшення корупційних ризиків в їх роботі та забезпечить реалізацію права громадян на контроль влади.

   У рамках цього проекту, активісти громадської організації  «Файне місто» проведуть моніторинг нормативно-правових актів органів місцевого самоврядування та оцінять рівень їх відповідності діючому законодавству України, зокрема, у сфері протидії корупції та посилення громадського контролю за органами місцевого самоврядування.

   Координатор проекту у Тернопільській області зазначає, що їх дуже здивувала робота деяких рад. Активісти громадської організації «Файне місто» найближчим часом зможуть поділитися з громадськістю першими результатами своїх напрацювань,  а також висновками стосовно роботи міських рад Тернопільщини.

Микола ГОЛОВЕНКО

Вибір читачів за тиждень

Відео