Поблизу Тернополя знищили 8 стокілограмових авіабомб (відео)

   Як вже повідомляв «Терен», в селищі Великі Бірки поблизу Тернополя фахівцями ДСНС в Тернопільській області було знайдено 5 вибухонебезпечних предметів, часів Другої світової війни. Днями рятувальники підірвали небезпечну знахідку в одному з кар’єрів Тернопільського району.

   Жителі селища вже звикли до подібних знахідок, адже пошукові роботи тут тривають вже майже п’ять місяців. На першу тривожну знахідку натрапили місцеві мешканці, коли шукали кольорові метали, про що повідомили в Управління ДСНС. Відтоді й розпочалися активні роботи з пошуку потенційно небезпечних вибухових предметів. За п’ять місяців роботи на прилеглій території, рятувальники вже обстежили майже гектар землі, довкола місця першої знахідки. За час роботи в селищі були виявлено чималу повоєнну спадщину: 140 вибухонебезпечних предметів, серед яких 81 стокілограмова фугасна авіаційних бомба,  32 запалювальних бомби вагою 100 кг та 3 – вагою 2,5 кг, 2 артснаряди калібром 152 мм, 27  - калібром 85 мм та мінометну міну калібром 82 мм. Роботи на прилеглій ділянці тривають.

   «Місце знахідок не є випадковим. З 1944 року на цій території проводився підрив боєприпасів, які залишилися після ведення бойових дій. А те, що їх і зараз так багато там знаходять, можна пояснити заболоченістю місцевості. Ті боєприпаси, які під час підриву не здетонували, накрила вода і вони пішли під землю, а сапери, які їх підривали, не знали точної кількості знищених чи уцілілих боєприпасів», - розповів селищний голова Великих Бірок Роман Мацелюх.

Соломія ШАЛАЙ

Фото, відео – Управління ДСНС в Тернопільській області 

Вибір читачів за тиждень

Відео