В Україні може відбутися зміна влади за «грузинським сценарієм» – аналітики

Україну очікує затяжна політична криза по лінії Верховна Рада/Кабмін-Президент. В Україні може відбутися «легальна» зміна влади на проросійських ставлеників – так званий «грузинський сценарій».

Про це йдеться у звіті аналітичної групи Da Vinci AG, передає «Слово і Діло», посилаючись на «УНІАН».

«Нинішня економічна і соціальна ситуація в Україні призводить до різкої втрати рейтингу усіма основними політичними гравцями, як у владі, так і опозиції. Зростає протестний електорат і кількість людей, які не довіряють нікому з діючих політиків. До середини осені подібна тенденція буде посилена. Ці політичні сили будуть використовувати український патріотичний дискурс і відповідну символіку, стояти на формально антиросійських позиціях, перебувати в опозиційній ніші і намагатися отримати рейтинг на популістській хвилі, апелюючи до відновлення в Україні соціальної держави та категорії справедливості», - йдеться у звіті.

Як вважають експерти, місцеві вибори восени 2015 стануть перевіркою на дієздатність цих сил. У разі позитивного результату для них, в Україні буде розпочата кампанія з дискредитації парламенту з вимогою нових перевиборів законодавчого органу.

«Нові вибори можуть принести перемогу проросійським проектам і привести до влади уряд, повністю підконтрольний Кремлю. При такому сценарії Україну очікує затяжна політична криза по лінії Верховна Рада / Кабмін - Президент. Нова зона політичної турбулентності зупинить спроби реформування, відкине Україну ще далі в економічному плані, призведе до нової антиунітарної Конституції і дасть можливість для подальшого розподілу країни на зони впливу», - вважають аналітики.

Експерти з Комітету виборців України зафіксували справжній «бум народження» нових політичних сил за останній рік:  всього було створено 66 нових партій - 39 в 2014-му році і 27 - в 2015-му. Для порівняння: до 2014-го року в середньому за рік створювалися близько 5-7 нових партій.

Джерело: www.slovoidilo.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео