У воді Борщова нітратів утричі більше за норму

У водопровідну мережу райцентру Борщів подається вода, яка не відповідає гігієнічним вимогам за хімічними показниками. Про це повідомили в обласній санстанції.
«Згідно з отриманими результатами лабораторних досліджень проб питної води з джерел водопостачання та з розподільчої водопровідної мережі міста Борщова від 30.07.2015р. та 31.07.2015р. було встановлено, що в мережу міста подається вода не гарантованої якості, яка не відповідає вимогам ДСан ПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» по хімічних показниках», - йдеться в повідомленні.
У зв’язку з цим ще 1 серпня головний державний санітарний лікар Борщівського та Заліщицького районів виніс постанову, якою зобов’язано міського голову Борщова та директора ДП «Техніка», яка надає послуги централізованого водопостачання населення, провести заходи з проведення якості води у відповідність до нормативних вимог.
«Проте, не зважаючи на вжиті заходи, за результатами лабораторних досліджень взірців води з розподільчої мережі міста, відібраних 05.08.2015р. та 12.08.15р., рівень нітратів у воді залишається в межах 143,9-147,4 мг/дм3 (при нормі до 50,0 мг/дм3)», - повідомили у санстанції.
Враховуючи це, фахівці СЕС рекомендують не вживати для потреб пиття та харчування «нітратну» воду. Особливо це стосується дітей раннього віку.

Спеціалісти наголошують, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує їх кількість, а, навпаки, збільшує токсичність води на 39—86%. Не значно впливають на кількість нітратів і більшість побутових фільтрів для води. Єдиним доступним для населення не специфічним способом зменшення кількості нітратів у воді є її розведення водою з допустимим вмістом нітратів.

До нормалізації лабораторних показників жителям міста пропонують використовувати для споживання воду із альтернативного джерела водопостачання гарантованої якості, наприклад, - бутильовану чи джерельну.

Вибір читачів за тиждень

Відео