У військкоматі запевняють, що від повістки ніхто не сховається

Закінчилась 6-а хвиля мобілізації, яка не зачепила майже 60% призовників. Проте Тернопільщина скоро матиме електронний реєстр військовозобов’язаних, дані про яких не вдасться приховати.

У військовому комісаріаті вчитимуться на помилках. Тут кажуть: низький відсоток виконання мобілізаційного плану у районах залежить не лише від роботи комісарів, а й від позиції представників місцевих рад та ЖЕКів. Вони, мовляв, часто приховують дані про військовозобов’язаних. Через це й такі контрасти у ситуації з призовом. Якщо, наприклад, Підволочиський район виконав план на 100%, то Бучацький – лише на близько 10%.

Вирішити цю проблему може електронний реєстр, який розроблять до кінця року. Він допоможе уникнути і прикрих випадків, як-от недавній, коли повістку було надіслано загиблому бійцеві Андрію Юркевичу.

- У нас дуже багато прихованого ресурсу, - каже військовий комісар Володимир Катинський. - Хоча мобілізація закінчилась, це не означає, що в нас закінчилась робота. Чоловікам, яких оминула служба, розслаблятися рано. Тепер ми будемо проводити звірку з ЖЕКами та місцевими радами, аби виявити всіх призовників, щоб всі пройшли медичну комісію. Був період, коли без відмітки військового комісаріату можна було змінювати місце проживання. І за цих півтора роки ми втратили мінімум 20% ресурсу. 

Завдяки електронному реєстру можна буде побачити реальний мобілізаційний ресурс. Проте у комісаріаті зазначають, що найбільша проблема - у свідомості громадян, які не хочуть ставати до лав захисників Вітчизни.

Юлія НІКІТІНА

 

Вибір читачів за тиждень

Відео