Учителі і медики отримають заборговану зарплату із казни Тернополя

Власних надходжень у казну Тернопіль у першому півріччі отримав більше, ніж сподівався. Виконання річного плану за доходами вже становить 50,5%. Основні кошти надійшли від податку на доходи фізичних осіб. 

Утім, і витрати із бюджету суттєво зросли. Наприклад, місто мусить віднаходити гроші на те, що заборгувала держава, повідомила депутатам на сесії міської ради заступник міського голови із фінансових питань Вікторія Остапчук. Вона доповідала на сесії під час розгляду питання «Про виконання бюджету Тернополя за перше півріччя 2015 року».

- За півроку бюджет міста за доходами виконаний на 111,1%, проте є заборгованість за кредитами і виплатами населенню, - каже вона. – Зокрема, виконання бюджету за доходами виглядає так: при плані 518,9 млн грн вдалося мобілізувати 576,4 млн грн. Із них до загального фонду - 546,4 млн, а до спеціального - 30. 


До речі, у казну надійшло лише податку на доходи фізичних осіб 126,7 млн грн. Отримало місто і частину субвенції, передбаченої для бюджетної сфери. Тож заклади освіти за 6 місяців профінансували на 175,9 млн грн, сферу охорони здоров’я – на 79,9 млн грн, а культури – на 18,3 млн грн. Управління житлово-комунального господарства отримало на свої потреби - 54 млн грн. 

-    Разом із тим, допущено кредиторську заборгованість у сумі 19,4 млн грн, - зауважила пані Остапчук. - Заборгованість виникла також із надання пільг і субсидій населенню на комунальні послуги і допомогу малозабезпеченим сім’ям - 4,6 млн грн.

Цей звіт депутати взяли до відома. А після - розглянули ще одне «бюджетне» питання: «Про внесення змін до рішення від 27.01.2015 р. №6/55/17 «Про бюджет Тернополя на 2015 рік». Усі кошти, які місто отримало понад очікувану суму, відразу розподілили на нагальні потреби усіх галузей господарки. Так, управління соціальної політики отримало 750 тис. грн (із них на оплату праці - 224,3 тис. грн). Управління обліку та контролю за використанням комунального майна - 54,2 тис. грн. (із них на оплату праці - 46,8 тис. грн. Натомість управлінню житлово-комунального господарства, благоустрою та екології надали 1 млн 690,5 тис. грн (із них на оплату праці - 66,4 тис. грн).

-    Дохідну частину ми збільшили, тож тепер спрямуємо кошти на покриття боргу, що виник через те, що ми отримали недостатньо субвенції, - додає Вікторія Остапчук. – 32,6 млн грн витратимо лише на потреби медицини і освіти. 

Депутати міської ради врешті погодилися виділили із казни майже 34 мільйони гривень на погашення усіх боргів, адже обіцяної урядом субвенції Тернопіль так і не отримав.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.
Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео