Тернопільських бійців лікуватимуть за данською методикою

Не приховувати психологічну травму від пережитого у зоні АТО закликають фахівці. Уже незабаром, 12 вересня, для бійців у Тернополі проведуть першу зустріч з духовно-психологічної реабілітації.

У тернопільському архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці розпочинають реабілітацію бійців АТО. З вояками там працюватимуть не кабінетні психологи, а волонтери та бійці, які побачили війну на сході. Заняття будуватимуть за різними методиками, адже кожного захисна війна вразила по-своєму. Серед них і розроблена данським психологом Дітте Марчер програма «рівний рівному», розповів один з інструкторів, капітан Збройних Сил Володимир Малишевський.

«Я військовослужбовець, побував у зоні АТО, тому бійцеві спілкуватись буде легше з таким, як він сам. Спочатку у групі однодумців людина зможе знайти розуміння її душевних переживань, а потім ми працюватимемо з бійцями індивідуально. Також будемо використовувати систему Wounded Warrior Ukraine, техніки боротьби з психологічними і військовими травмами»

Близько 5 місяців у зоні АТО побував військовий капілан Микола Квич. Священик каже, що в екстремальних умовах війни багато людей навертається до Бога. Однак він вважає, що у духовний світ людини втручатися відразу не варто.

«Найперше ми підходимо до кожної людини як до людини безпосередньо, допомагаємо психологічно і фізично, не торкаємося віри, адже не всі бійці віруючі. Якщо людина буде цього бажати, я, як військовий капелан, буду спілкуватися з вояком, як священик. Від себе можу сказати, що у таких бесідах бійцям найбільше допомагає сповідь».

Про графік реабілітаційних занять для вояків АТО повідомлять уже після першої зустрічі. Усі бійці, які бажатимуть пройти духовно-психологічний курс, можуть телефонувати за номером: 0964708810.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Фото з особистого архіву Володимира Малишевського

Вибір читачів за тиждень

Відео