У тернопільській книгарні говорили про дикий капіталізм

Збірка "20 років капіталізму в Україні", презентація якої відбулася у книжковій крамниці "Є", має ще й підзаголовок, який, на жаль, не вселяє оптимізму. Звучить так: "Історія однієї ілюзії".

У книзі зібрані цікаві дослідження українських та зарубіжних аналітиків, які спробували провести глибоке дослідження змін, що відбулися в українському суспільстві впродовж останніх 20 років. По суті, це перша спроба системного аналізу капіталістичних перетворень в Україні. Цікаві дослідження, насамперед, зарубіжних "умів", адже збоку завжди видніше. 

Упорядник збірки та один з її авторів Кирило Ткаченко під час зустрічі з читачами у доступній та цікавій формі розповів про результати "ринкових перетворень" в Україні на початку становлення незалежної країни. До речі, автор розділу "Нормальне життя": криза ідентичності донецьких шахтарів" - Деніел Валковіц нагадав нам про шахтарський страйк у Донецьку, про який ми сьогодні вже й призабули. Ось що він написав, це варто уваги, цитую: "У Донецьку ми чули шахтарів, що обстоювали робітничий контроль над шахтами. Ми бачили традицію централізованої соціальної допомоги у житловій сфері та в галузях охорони здоров'я, відпочинку та продовольчих кооперативів. Проте ми водночас чули голоси, які вихваляли вільний ринковий капіталізм - вихваляли з релігійним запалом, що віддзеркалював ентузіазм християнських місіонерів, які наводнили в той час Донецьк, створивши справжній вільний ринок у сфері релігії...". Тут і далі надзвичайно цікаві спостереження, погляд на нас збоку, із зарубіжжя, який змушує вчитись мислити та аналізувати ситуацію. Цікава книжка, але хто зможе її прочитати, якщо наклад – лише 300 примірників.

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео