Важких злочинів у Тернополі тепер реєструють більше

Якщо випадків шахрайства і незаконного поводження зі зброєю у Тернополі за 6 місяців цього року поменшало, то кількість важких злочинів і випадків хуліганства, навпаки, - значно зросла.

Тож, порівняно із першим півріччям минулого року, заяв і звернень від громадян до міліції побільшало на 17%. У міліції це пов’язують із неспокійною криміногенною ситуацією в Україні, каже начальник міського відділу управління Міністерства внутрішніх справ в області Петро Гукалюк.

Мер не задоволений діями міліції на міському стадіоні

Про стан законності, боротьби із злочинністю, охорони громадського порядку Петро Гукалюк нещодавно прозвітував перед міськими депутатами. І далеко не всі були задоволені цим звітом.

Так, міський голова Сергій Надал активно критикував дії міліції під час останнього матчу ФК «Тернопіль» і ФК «Нива». Нагадаємо, тоді фанати одного з клубів кидали димові шашки. Кажуть, вогонь зіпсував кілька крісел.

- Ми спочатку подивимося, як ефективно ви працюєте, а тоді вже будемо говорити про виділення грошей для відділу, - заявив мер Гукалюку.

Той на своє виправдання зауважив, що правоохоронцям не можна перебувати на стадіоні під час матчу, але пообіцяв розібратися, чи дійсно у діях фанатів були ознаки злочину.

Петро Гукалюк

Вочевидь, міліції тепер доведеться прискіпливіше оглядати фанатів перед грою.

Тим часом реальних злочинів у Тернополі вистачає і без вболівальників. Так, у журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події уже зареєстровано 12 тисяч 604 заяви і повідомлення громадян про вчинені кримінальні правопорушення та інші події. Це на 17% більше, ніж за аналогічний період торік.

Протягом звітного періоду обліковано на 12,2% більше кримінальних проваджень, ніж за минулорічний період. - - Разом із тим, на 51,6% збільшилася кількість тяжких і особливо тяжких злочинів, - каже Петро Гукалюк. – Втім, на 10 тисяч населення у нас стається лише 62 злочини. Такий рівень злочинності є одним із найнижчих серед обласних центрів України.

Розкрили 130 злочинів минулих років

Петро Гукалюк наголосив на зменшенні, порівняно із аналогічним періодом, таких видів злочинів, як: вимагання – на 100%, шахрайств – на 23,9%, незаконне поводження зі зброєю – на 27,3%, незаконний обіг наркотиків – на 27,9%.

- Разом із тим, турбує суттєве збільшення кількості розбоїв, грабежів, крадіжок приватного майна, - додає він. – Побільшало також незаконних заволодінь транспортними засобами – аж на 212,5%, хуліганства – на 22,2%, тілесних ушкоджень середньої важкості – на 50%.

Загалом протягом поточного року міліціонери повідомили про підозру особам, які скоїли 451 із 1315-ти зареєстрованих злочинів, у тому числі - 113 із 282-х зареєстрованих тяжких та особливо тяжких злочинів. Окрім того, міліціонери вже розкрили 130 злочинів, скоєних у минулих роках, нагадав пан Гукалюк.

- Протягом 2015 року пріоритетними завданнями для служби карного розшуку є розкриття неочевидних злочинів, тяжких і особливо тяжких їх видів, - продовжує міліціонер. – А також активізація роботи із розкриття майнових видів злочинів, зокрема, крадіжок усіх форм власності, грабунків і шахрайств.

Міліцейські велопатрулі уже довели ефективність

На обліку Тернопільського МВ УМВС України в області офіційно перебувають 1806 осіб, причетних до незаконного обігу наркотичних засобів. Із них 157 людей - із діагнозом «наркоманія». Лише за півроку на облік внесли 32 особи.

- На території Тернополя нині проводиться комплексна оперативно-профілактична операція “Мак-2015”, - нагадав Петро Гукалюк. – Уже завершилися профілактичні операції  «Щодо попередження пияцтва та тютюнопаління серед дітей» і «Канікули», а також оперативно-профілактичне відпрацювання розважальних закладів і місць відпочинку громадян. 

Усі успіхи останнього часу начальник міліції пов’язує з тим, що у Тернополі першими в Україні створили 5 груп швидкого реагування. У їх складі - представники різних правоохоронних структур: від працівників ДАІ до експертів. Вони працюють цілодобово і першими виїжджають на місце події після виклику на номер телефону 102. Це дозволяє затримувати злочинців за «гарячими слідами».

- Однак усі заходи не в повному обсязі забезпечують стабілізацію криміногенної обстановки на вулицях і в інших громадських місцях Тернополя, - визнає міліціонер. – До слова, за планом комплексного використання сил і засобів ОВС "Єдина дислокація" до несення служби залучають від 3 до 5 піших нарядів і три автомобільних, які перекривають близько 15% території Тернополя. Хоча розроблені 87 піших маршрутів патрулювання і 9 автомобільних.

Наостанок Петро Гукалюк подякував міській владі за підтримку ініціативи зі створення міліцейських велопатрулів. Кажуть, свою ефективність ці правоохоронці встигли довести вже у перші дні роботи.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото автора Юлії НІКІТІНОЇ

Довідка. Залишаються не розкритими такі злочини:

 - 8 із 25 скоєних грабунків (розкрито 68% таких злочинів);

 - 451 із 611 крадіжок приватного майна (розкрито 26,2%);

- 49 із 96 квартирних крадіжок (розкрито 49%);

- 147 із 169 шахрайств (розкрито 13%);

- 3 із 22 випадків хуліганства (розкрито 86,4%);

- 2 із 8 випадків незаконного поводження зі зброєю (розкрито 75%).

Вибір читачів за тиждень

Відео