Справу кіборга прокурор Тернопільського гарнізону взяв під свій контроль

Виконання плану шостої черги часткової мобілізації у нашій області ледь перевищило 40%. Таку цифру підтвердив військовий прокурор Тернопільського гарнізону Західного регіону Андрій Война.

До речі, середній показник призову по всій Україні - 60%. Утім, військовий прокурор запевнив: спеціально «накручувати» показники на Тернопільщині не будуть, а діятимуть лише за законом.

60 голів сільрад саботували мобілізацію

- Гірші показники, ніж на Тернопільщині, показали Прикарпаття і Закарпаття. Натомість Чернівецька область, яка також пасла задніх, значно покращила їх, - каже Андрій Война. – На Тернопіллі є одна особливість: якщо в одних районах виконання мобілізації - 100%, то в інших - 11%. Тому і загальний показник такий невисокий...

Голова Підволочиської РДА Борис Онищук привітав військовослужбовців, які гідно і сумлінно виконали свій конституційний обов’язок та живими повернулися на рідну землю

Провину за провал мобілізації прокурор покладає на голів сільських рад. Хоча і військові комісари також не завжди діяли професійно, наголосив Андрій Война.

- У нашій області 60 голів сільрад не забезпечили явку жодного військовозобов'язаного. Я знаю, що багато чоловіків із нашого і сусідніх регіонів змушені їздити на заробітки. Але йдеться про відвертий саботаж, – зауважив прокурор. – Окрім того, зараз половина працівників військкоматів - це мобілізовані, які не мають досвіду. Подекуди вони допускали помилки, що негативно вплинуло на показник виконання плану з мобілізації. Наприклад, якщо військовим комісаром є кадровий офіцер, то і показник високий - 100%, як на Підволочищині. Натомість у Борщівсько-Заліщицькому райвійськкоматі, де керувала мобілізована людина, показник вийшов лише 28%.

Володимира Маюка переведуть на Тернопільщину

Проте штучно «накручувати» показники на Тернопільщині не будуть, запевнив Андрій Война. Мовляв, братимуть до армії лише тих, хто дійсно може служити. Скажімо, справу кіборга Володимира Маюка прокурор пообіцяв взяти під свій контроль, аби героя-кіборга не перетворили на злочинця.

Нагадаємо, Володимира Маюка у квітні цього року визволили з полону сепаратистів. Чоловік досі не повернувся у військову частину на Донеччині, до якої приписаний. Кажуть, він просто боїться повернення у зону АТО, адже його там можуть впізнати і убити. Родина 31-річного жителя села Цебрів Зборівського району хвилюється, що чоловіка через це можуть визнати дезертиром.

- Після боїв у Донецькому аеропорту і двомісячного полону бійцеві потрібна реабілітація, а не судове переслідування, - вважає Андрій Война.

Аби Володимир Маюк не повертався на схід, його, швидше за все, переведуть на Тернопільщину, у 44-ту артилерійську бригаду. Втім, за висновком медичної комісії кіборга можуть взагалі звільнити від військових зобов'язань.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото – з сайту www.oda.te.gov.ua

 

Вибір читачів за тиждень

Відео