Коли на Тернопільщині подешевшає бензин?

Нафта дешевшає, а бензин – ні. З початку літа на світовому ринку чорне золото подешевшало на третину і продовжує знецінюватись. Тим часом на поодиноких українських заправках бензин втратив в середньому 50 копійок і лише кілька днів тому.

Економічну несправедливість помітив прем'єр Арсеній Яценюк. Він звернувся до Антимонопольного комітету та Міністерства економіки, аби ті проаналізували ціни на заправках.

У Мінекономіки вже почали перевірку, про результати поки не повідомляють, однак кажуть, що ціни на пальне нафтотрейдери ще не встигли відкоригувати. Здешевлення слід чекати у вересні-жовтні.
Перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Юлія Ковалів запевнила, що пальне подешевшає у вересні-жовтні, адже існує певний часовий проміжок, оскільки нафтопродукти завезені в Україну по старих цінах.

Тим часом експерти нагадують, що 80 % пального в Україні — імпортне. Купують його за валюту. Тому нафтотрейдери не квапляться переписувати цінники на АЗС ще й через курсові коливання.
У свою чергу експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев вважає: якщо трейдери відчують, що фінансовий ринок стабілізувався, якщо коливань гривні не буде, то економічний потенціал подальшого зниження цін становить від 30 до 40 копійок.
Водночас експерти прогнозують, що нафта дешевшатиме й надалі. Тож якщо гривня укріпиться, восени ціни на пальне стануть ще доступнішими.

Джерело: Телеканал новин "24"

 

Вибір читачів за тиждень

Відео