Юні бойчукісти потішили полотнами тернополян та гостей міста

      В Українському Домі Тернополя в ювілейний день міста відкрилася виставка творчих дипломних робіт випускників Тернопільської дитячої художньої школи ім. М. Бойчука. 42 роботи - справжній творчий урожай. Враження колосальне!



       Ці роботи ніяк не назвеш дитячими, адже авторам переважно 15-16 років. Вік максималістів. Формування особистостей, про яких кажуть: вже не діти, але ще й не дорослі. Відчувається безмежний політ думки, незвичне вирішення і побудова композиції, несподіване поєднання кольорів. Я була свідком: викладачі, які навчали юних мистців і допомагали у їхньому творчому становленні, поприходили набагато раніше до відкриття вернісажу. Відчувалось, що вони хвилювались більше, аніж самі юні художники. Директор Євген Чопик ще і ще раз прискіпливо оглядав загальну панораму, про щось радився з колегами. Жанрове розмаїття експозиції вражає: декоративний живопис, змішана техніка, вишивка стрічкою, техніка асамбляж і вітраж. Після перегляду склалось враження, що кожний другий тернополянин потенційний художник. Втім, мою думку спростовує викладач відділу  художнього оздоблення текстилю Алла Іванівна Твердинюк: "Змусити дитину вчитись малюванню неможливо. Має бути внутрішнє покликання до цього виду мистецтва. Як у тому прислів'ї: силуваним конем далеко не заїдеш".

     А мені здається, що також велике значення має те, чиє ім'я має ця школа. Михайло Бойчук був талановитою і шляхетною особистістю. Мав надзвичайно вразливу душу. Свій талант карбував у рисувальній школі Відня, закінчив Краківську академію красних мистецтв. Щоб там не казали, але над школою відчувається енергетичний невидимий бойчуківський почерк. Ольга Бойко, Людмила Камінська, Тетяна Осовська, Тетяна Кульчицька, Тетяна Бачевська та багато інших - справжні творчі знахідки нашого міста. Важливо, щоб вони продовжували вдосконалювати свій талант і не зупинялися на досягнутому.







Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео