«Сучасна Україна - не плід доброти Сталіна», - брати Капранови

        В рамках фестивалю «Вуличний ринок», який вже другий день поспіль заполонив набережну озера, діє освітня платформа. Лекції, бесіди, майстер-класи – тут не буде нудно нікому, хто любить вчитися і дізнаватися щось нове. Вчора ділитися своїми знаннями та настроєм з тернополянами приїхали Віталій та Дмитро Капранови – письменники, видавці і віднедавна винахідливі музики.

         Брати Капранови привезли в Тернопіль свою «Мальовану історію Незалежності України» - історію української державності від найдавніших поселень аж до 1991 року, яка вмістилася на 80 сторінках яскраво ілюстрованої книги. Опираючись на історичні джерела та документи брати написали лаконічну історію України, яка буде цікавою і дорослим, і дітям. Жодних вигадок чи недомовок, тільки правдиві факти, складені в логічній послідовності, аби читачі не просто пробігли сторінки очима, а зацікавилися і запам’ятали послідовність народження Незалежності та знали про труднощі, які поставали на її шляху. 



 

         Допомагали створювати книгу низка істориків, культурологів, філософів. Долучилися до правки і дві живих персони, причетних до народження України  і чиї імена згадані в книжці – дисидент Левко Лук’яненко і перший Президент України Леонід Кравчук. До слова, Леонід Кравчук став першим читачем «Мальованої історії» Капранових.

«Завжди українці мали свою державу. Сучасна Україна – не плід доброти Сталіна, який завоював нам Західну Україну. Це не плід доброти Хрущова, який приєднав до нас Крим. Це не є плід Катерини, яка буцімто заселила Дике Поле», - впевнено констатували брати.



 

Щоби не перевантажувати празникові голови тернополян, Капранови час від часу брали до рук музичні інструменти і знайомили слухачів зі своєю кобзою-реґґі, заспівавши на свій манір навіть «Думи мої» Шевченка.

Прості, щирі та відкриті для спілкування Брати Капранови – саме такими їх побачили тернополяни. Сподіваємося, що не в останній раз.

Соломія ШАЛАЙ

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео