У теплиці-копанці вирощують розкішну екзотику

Працівники Борщівського лісництва ДП «Чортківське лісове господарство» збудували теплицю-копанку для вирощування декоративного садивного матеріалу. На 24 квадратних метрах корисної площі розмістили короби та підготували субстрат – пісок із торфом у співвідношенні 2:1.
Як сказав лісничий Борщівського лісництва Сергій Онишко, засипати лише пісок не ризикнули, тож аби підготувати субстрат для теплиці, привезли торф із торфовища виробництва європейського рівня, що в Рожняківському районі на Івано-Франківщині.
Дана теплиця відрізняється тим, що стінами її виступає грунт – вона вкопана на 1,5 м у землю, тож борщівські лісівники зекономили таким чином на будматеріалах.
Дерев’яні короби в теплиці встановлено так, аби працівницям було легше трудитися – на живцювання декоративних чи висівання хвойних порід потрібно багато часу, тож висоту коробів підігнали під зріст людини, аби зручно було там працювати.
Асортимент декоративного посадматеріалу чималий і становить більше 10 видів – від туї звичайної до вейгели квітучої – яскравих екзотичних кущів.
При облаштуванні теплиці враховано три складових: досягнення позитивних господарських показників, полегшення роботи й економічна обгрунтованість.

Полив теплиці складається з крапельної й зрошувальної систем. У бочці поруч із теплицею збирається дощівка, температура води відповідає навколишньому середовищу. Крапельна система складається зі шлангів, що протягнуті вздовж коробів теплиці, які мають калібровані отвори через які і проходить вода, зволожуючи грунт. Крапельна система розрахована на посіви хвойних порід. Система зрошення складається з насоса, який подає воду під тиском і форсунок, які можна регулювати вручну і перекрити, якщо на тій чи іншій ділянці короба не потрібна додаткова волога. Цю систему використовують лише на живці, які потребують додаткової вологи.
Вартість встановлення обох систем обійшлася в 147 грн за квадратний метр корисної площі теплиці (24 кв. м) плюс вартість насоса.
Поряд із цією теплицею працівники лісництва хочуть добудувати ще одну, аби збільшити кількість й асортимент вирощуваного садивного матеріалу.
Джерело: ternopillis.gov.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео