Чия хатка? Власники землі – лісники, розпорядник – Тернопільська ОДА

Першого вересня активісти «Правого сектору» відновили блокування скандального будівництва на Дальньому пляжі. Обійти бізнесмену закон і почати зводити будинок допоміг, стверджують пікетувальники, прокурор Галицький.   

–  Ми лише не дозволяємо продовжити будівництво, – коментує голова тернопільського осередку «Правого сектору» Василь Лабайчук. – Ми не розбираємо те будівництво, не лазимо по ньому. Є охоронець від будівельної фірми, який усе контролює. Вступати у сутичку ми будемо виключно, якщо знову прийде група ті тушок, і вони поводитимуть себе неадекватно. Тоді ми будемо захищатись.

Аби легалізувати блокування будівельної техніки, активісти подали клопотання до суду про припинення будівництва на час проведення досудового слідства. В цьому їх підтримав і начальник УМВС, і прокурор області. Заступник останнього, на думку активістів, причетний до закриття кримінальної справи щодо будівництва.

– У 2014 році міліцією була вже порушена кримінальна справа щодо незаконності цієї будови, – продовжує Василь Лабайчук. – Міліція розслідувала, зібрала усі матеріали, передала в прокуратуру, прокуратура передала в суд. Суд першої інстанції постановив розірвати договір обласного лісового господарства, яке є власником землі, та користувачем. Він мав збудувати гараж, та порушив умови користування землею, звівши тут капітальну споруду на майже 4 тис. кубів бетону. Суд другої інстанції виніс рішення на користь забудовника. Він, вочевидь, був підкупленим, бо тут не треба бути юристом, щоб побачити, що це незаконно.

Незаконним будівництво робить, каже «Правий сектор», близькість до води, вирубка лісу у ландшафтному заповіднику та обмеження доступу громадян до рекреаційної зони.

– Згідно закону, будинок мав би бути за 200 м від води, бо кут нахилу берега тут більший 3 градусів. Вирубали приблизно 200 дерев. Обласна екологічна інспекція наклала штраф за вирубку 30 дерев, оштрафували якогось простого роботягу на 51 тисячу гривень. Вони, продавши ті дерева, навіть просто на дрова, заробили більше, – додає Лабайчук.

Після суду другої інстанції прокуратура подала касаційну скаргу. В Києві відкрили касаційне провадження, про що прозвітували прокуратурі окремим листом (у «Правого сектору» є про це довідка). Прокуратура повідомлення про відкриття касаційної скарги отримала, та за кілька днів до розгляду справи в суді прокурор Олег Галицький подав ще одне клопотання про відкликання касаційної скарги.

– Це чистої води корупція і кримінальний злочин. Довести, що відкликання було якимось чином обґрунтовано законом, – абсурд, – говорить Василь Лабайчук.

Та не один лише Галицький нагрів руки на скандальній віллі. У документах визирнуло прізвище екс-голови Тернопільської ОДА Хоптяна. Справа в тому, що власником землі є ДП «Тернопільське лісове господарство», а от розпорядником – ОДА. Договір уклало господарство, а підпис поставив Валентин Хоптян.

– Через ЗМІ ми намагались донести будівельнику, що в очах тернополян найпорядніше з його боку буде зробити тут дитячий будинок чи якийсь реабілітаційний центр для військових. Замість того, щоб прийти і запитати, чого ми тут стоїмо, він відправив сюди купу тітушок. І перша їхня фраза була про те, що нас найняв кримінальний авторитет Стєпанов. Вони думають, що ми це робимо за гроші або будемо в нього щось вимагати. То хай читає і знає: не треба нам нічого, хай вчинить як чоловік, – додає Василь Лабайчук.

Джерело: БезТабу 

P.S. Станом на 1 вересня Тернопільський міськрайонний суд припинив забудову ставу. 

Вибір читачів за тиждень

Відео