Степан Барна простежить, аби гроші не розікрали (фото)

Через кілька місяців запрацює перша частина корпусу Тернопільського перинатального центру «Мати і дитина». На його реконструкцію виділили мільйони гривень. За тим, щоб гроші не розікрали, особисто стежитиме голова Тернопільської ОДА.

У проекті реконструкції перинатального центру в архітектурно-будівельній корпорації «Терно-КОРС» усі роботи оцінили у 87 мільйонів гривень, тоді як у 2012 році вони мали обійтися лише у близько 30 мільйонів гривень. Колосальну різницю витрат у новому проекті голова правління корпорації Мирослав Білик пояснив інфляцією і зростанням цін на необхідні матеріали та обладнання. 

У свою чергу голова ОДА Степан Барна заявив, що планує зменшити витрати на реконструкцію до 68 мільйонів гривень. Можна, сказав він, обійтися без впровадження деяких технологій.

Отож, за кілька місяців у перинатальному центрі мають завершити одну частину корпусу. Майже 26 мільйонів гривень витратять на першочергові потреби закладу.

«З виділених 25 млн. 810 тисяч гривень на погашення кредиторської заборгованості піде 400 тисяч гривень, решта буде спрямована на завершення усіх робіт у частині корпусу, - пояснив логіку кошторису витрат начальник управління капітального будівництва ОДА Віктор Кузяк. - Нам потрібно зробити по 2 джерела постачання тепла, води та електроенергії, бо ми не можемо у разі відключення електрики зупинити операцію або утримувати 500-грамових немовлят у температурі, нижчій за 28 градусів тепла. Також за ці гроші маємо зробити передродові одномісні і двомісні палати, приміщення для партнерських пологів, післяродового перебування породіллі і немовляти, провести електрику, пожежну та охоронну сигналізації, зробити усе, щоб за 2 місяці ця частина корпусу запрацювала».

У 2012 році за реконструкцію перинатальних центрів України взявся керівник Національного проекту «Нове життя – нова якість материнства і дитинства» Віктор Сірман. Будівельні роботи виконували за командою начальника Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України (Держінвестпроекту) Владислава Каськіва. Та насправді проект «Нового життя» був тіньовою схемою розкрадання державних коштів. Будівельники мали лише розпочати роботи і кинути об’єкт, не закінчивши його. Так, з виділених на реконструкцію Тернопільського перинатального центру «Мати і дитина» грошей у 2012 році зникло у невідомому напрямку 9 мільйонів гривень. Окрім того, зроблене оцінили дорожче, ніж воно коштувало.

«Ремонтом перинатального центру займалася одна з тернопільських будівельних фірм. У ній заявили, що встигли реалізувати 15 мільйонів гривень на реконструкцію приміщення, - розповів голова ОДА Степан Барна. - Але за підрахунками, наданими мені фахівцями, приміщення недоукомплектоване на майже мільйон гривень. Виясняємо, скільки насправді коштувало обладнання. Я уже звернувся до правоохоронних органів з проханням знайти винних у розкраданні грошей, виділених за цим проектом. Клопотатимемо за притягнення до відповідальності тих, хто зруйнував усе, що у перинатальному центрі зробили перед реконструкцією за мільйон гривень, виділених з обласного бюджету».

Закуплене у 2012 році обладнання на 12 мільйонів гривень досі зберігають, і воно морально старіє. Тому після реконструкції першої частини корпусу його планують нарешті залучити до порятунку життя породіль і немовлят.

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео