Тернопільському літоб'єднанню - 65!

Цими днями виповнилось 65 років із дня заснування літературного об'єднання при обласній Тернопільській спілці письменників України. Народилось воно ще тоді, коли про спілку письменників у Тернополі ще й згадки не було. Вона з'явиться згодом, років через тридцять.

Теперішній очільник літоб’єднання, письменник-гуморист Зіновій Кіпибіда, який вже сімнадцять років "за кермом", згадує:

- Я цікавився історією створення літературного об'єднання, але не знайшов ні протоколів, ні інших документів про початок роботи. Знайшов тільки інформацію в газеті "Вільне життя" про початок його роботи. Тоді редактором був Микола Костенко, він і керував початківцями. У невеличкій замітці навіть повідомлялось про те, що літстудійців привітав львівський письменник Ростислав Братунь… 

Після Костенка з поетами-початківцями працював Володимир Вихрущ, потім - Борис Демків. Демків студію назвав "Сонячні кларнети", яка діяла при молодіжній газеті "Ровесник", тоді це був орган обкому комсомолу. "Сонячні кларнети" відвідували відомі нині у Тернополі та за його межами поети та письменники. Серед них - Тетяна Дігай, Петро Сорока, Марія Баліцька, Ірина Дем'янова, Володимир Кравчук, Ігор Фарина, Богдан Кушнерик, Надія Кулик. Коли ж було створено обласну спілку письменників, літстудійців під свою опіку взяв Роман Гром'як. Після нього очолювали її різні люди, але дуже короткий термін. У 1998 році Володимир Вихрущ благословив Зіновія Кіпибіду на керівництво об'єднанням. 

З нагоди ювілейної дати голова спілки Олександр Смик від імені управління культури і мистецтва Тернопільської міської ради привітав літераторів з ювілейною датою і вручив багатьом грамоти, а Зіновію Кіпибіді - медаль.

До слова, 11 років тому літератори створили щорічний альманах "Подільська толока", у якому друкуються всі, хто заявив себе як поет-початківець. Також цей альманах - чудовий стартовий майданчик для творчої молоді, яка не має можливості десь себе реалізувати.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео