Тернопільських підприємців почали штрафувати

Підприємці, які не застосували реєстратори розрахункових операцій належним чином, майже за місяць з часу впровадження змін до Податкового кодексу «назбирали» штрафів на понад 1,6 млн грн. Податківці кажуть, що це - лише «квіточки», тому радять уважніше читати нововведення.

На території Тернопільщини суб’єкти господарювання вже проводять розрахункові операції за готівкові кошти через майже 3,7 реєстраторів розрахункових операцій. Проте не всі представники бізнесу, що використовують РРО, дотримуються законодавства та сумлінно сплачують податки. Так, з початку року встановлено 25 випадків невидачі розрахункового документу при здійсненні розрахунків із споживачами та 9 випадків невідповідності сум готівкових коштів на місці здійснення розрахунків, 8 фактів продажу алкогольних напоїв за ціною нижче, ніж встановлений розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв, та 13 фактів безліцензійної діяльності.

Як повідомили в Головному управлінні ДФС у Тернопільській області, загалом за результатами контрольно-перевірочної роботи до бюджету забезпечено надходження 1,6 млн. грн. 

До речі, уважними радять бути не лише підприємцям, але й клієнтам. Завдяки новому електронному сервісу Державної фіскальної служби громадяни та підприємці мають можливість отримати інформацію, чи зареєстрований конкретний реєстратор в органах ДФС. Фіскальний чек дасть можливість перевірити легальність касового апарату. Сервісом можна скористатися на офіційному порталі ДФС України у розділах «Інформація про РРО» та «Інформація про книги ОРО».

Довідка. При перевищенні платниками єдиного податку в календарному році обсягу доходу 1 млн. грн. обов’язковим стає застосування РРО. На Тернопільщині вже 110 платників єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці) за перше півріччя 2015 року перевищили цю суму. А вже з 1 жовтня платники ІІІ групи зобов’язані при здійсненні своєї господарської діяльності застосовувати РРО або перейти на використання виключно безготівкових розрахунків.

Водночас платники єдиного податку ІІ групи (фізичні особи-підприємці) при перевищенні обсягу доходу 1 млн. грн. у 2015 році (незалежно від місяця, у якому відбулося таке перевищення) зобов’язані з 1 січня 2016 р. при провадженні своєї господарської діяльності розпочати застосування РРО. 

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео