Закони осені: як зміняться ціни, тарифи, податки і послуги

З настанням осені на українців чекає багато змін – тих, які поліпшують життя, і тих, що роблять його дорожчим. Найбільше нововведень – у вересні: це і чергове підвищення акцизів на спиртне, і зростання судового збору, і нові тарифи на електроенергію, і нововведення в Податковому кодексі.

З жовтня влада обіцяє поступово позбавляти нас від паперової тяганини, а в листопаді почнуть діяти Закон "Про поліцію" і автофіксація порушень ПДР водіями.

Вересень: подорожчали спиртне, позови до судів і електроенергія. З доходів бійців на передовій не братимуть військовий збір.

Перший осінній місяць вдарить по кишені: з 1 числа в черговий раз подорожчали "шкідливі звички", електроенергія, також більше доведеться сплатити за пошук справедливості в суді, оскільки збільшився судовий збір за подачу всіх видів позовів. І якщо спиртне виросло в ціні не набагато – півлітра горілки або коньяку подорожчають на 5 грн (горілка – з 50 до 55 грн, коньяк – з 79 до 84 грн), то судовий збір став більшим у рази.

СУДИ

Скажімо, подача позовної заяви майнового характеру (наприклад, про стягнення боргу або повернення банківського вкладу) складе 1,5% від ціни позову (зараз – 1%), але не менше однієї мінзарплати (1218 грн) і не більше 5 мінзарплат (зараз не більше трьох). Тобто за те, щоб витребувати борг в 10 тис. грн, треба сплатити суду 1 218 грн, які, у випадку виграшу позову, доведеться додатково вимагати стягнути з боржника.

Позовні заяви немайнового характеру (про вселення, виселення), про розірвання шлюбу, поділ майна коштують не менше 0,4 мінзарплати (487 грн, було вдвічі менше).
При цьому, якщо майно коштує дорого (квартира, автомобіль), то доведеться сплатити не менше 1% його вартості, але не більше трьох мінзарплат (3654 грн, зараз вдвічі менше).

А домогтися відшкодування морального збитку стало дешевше – 1,5% від ціни позову, але не більше однієї мінзарплати (зараз не менше 10% ціни позову). Більш ніж удвічі подорожчали подача апеляційної (110% збору, було 50%), касаційної (120%, було 70%) скарг на рішення суду. А за подачу заяви у перегляді рішення до Верховного суду треба платити 130% від вартості збору при подачі позову (зараз 70%).

Набагато більше з вересня буде коштувати і отримання копії рішення суду (один примірник видається безкоштовно, але нерідко їх потрібно кілька) – по 3,65 грн за кожну сторінку (зараз по 1 грн), роздруківка запису судового засідання – 12,18 грн за сторінку (зараз 5 грн), видача в електронному вигляді копії судового засідання – 36,54 грн (зараз 15 грн).

Як і раніше, звільнені від сплати судового збору позови по зарплаті, стягненню аліментів, потерпілих у кримінальному злочині (про відшкодування шкоди), а також позови більшості категорій пільговиків.

СВІТЛО

В черговий раз станемо більше платити за "струм": якщо зараз при споживанні до 100 кВт-год електроенергії на місяць одну кВт-год коштує 36 коп., а понад 100, але не більше 600 – 63 коп., то з 1 вересня буде, відповідно, 45,6 коп. і 78,9 коп. А понад 600 кВт-год – 1,48 грн./КВт-год. Відзначимо, що це підвищення тарифів не останнє, з 1 березня 2016 їх повинні підвищити ще на 23%.

ПЕНСІЇ ТА БІЙЦІ

З 1 вересня збільшать на розмір прибуткового податку (15-17%) пенсії працюючих пенсіонерів (за умови, що їх пенсія перевищує три мінзарплати або 3 654 грн, якщо вона менша, податок і зараз не стягується), на яких поширюється дія закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соцзахисту". А з 10 вересня припинять стягувати 2% військового збору з доходів військових – безпосередніх учасників операції на Сході.

ДОПОМОГА 

З 6 вересня стане простіше доставляти гуманітарну допомогу на Донбас. По-перше, гумдопомогою автоматично визнають легкові автомобілі для інвалідів, дітей-інвалідів та вантажів вагою до 3 тонн. По-друге, вся гумдопомога перевірятиметься без черги і безкоштовно.

Жовтень: довідкова революція і дзвінки

З 1 жовтня Мін'юст обіцяє "довідкову революцію": чиновникам заборонять вимагати у громадян будь-які довідки, які держслужбовець може отримати самостійно з держреєстру даних. Для цього їм відкриють доступ до всіх держреєстрів, тоді як зараз, наприклад, працівник РАЦСу може увійти тільки в реєстри цивільного стану громадян, а юристи і нотаріуси – до реєстру рухомого і нерухомого майна, довіреностей і т. д.

Нагадаємо: нині ДП "Інформаційний центр" при Мін'юсті веде 17 реєстрів, що охоплюють всі сфери життя громадян. Також відвідувачам, на їхнє прохання, безкоштовно нададуть довідки та документи, які стосуються особисто їх, з відкритих реєстрів. Але поки, як і раніше, будуть вимагати довідки (в паперовому або електронному вигляді) в приватних структурах: наприклад, міськ- і облгазах, міськ- і обленерго.

З 1 жовтня на третину подешевшає плата операторів мобільного зв’язку один одному за взаємоз'єднання у своїх мережах: якщо зараз одне з'єднання коштує 36 коп., то буде 23 коп. Про це повідомляє Нацкомісія з регулювання зв'язку, яка прийняла відповідну постанову. Оператори мобзв'язку поки не коментують, чи подешевшають для клієнтів дзвінки в "чужу" мережу через зниження оплати за взаємоз'єднання.

Листопад: "Листи щастя" та опалення.

З 7 листопада набуде чинності Закон "Про поліцію". Зараз поліцейські у своїй роботі керуються Законом "Про міліцію", який втратить чинність з цієї дати. Новий закон спростить порядок застосування спецзасобів та зброї для захисту від злочинців громадян і самих поліцейських.

Також з 7-го почнуть діяти зміни до Адмінкодексу, що дозволяють штрафувати водіїв за ряд порушень ПДР (перевищення швидкості, проїзд на червоний і жовтий світло світлофора, порушення правил обгону, зупинки та стоянки) в автоматичному режимі або за допомогою відеокамер на дорогах і перехрестях. Як нам роз'яснили в МВС, очікується, що ці відеокамери будуть встановлювати поступово, починаючи з Києва. Всього їх по країні потрібно близько 2000.

Крім того, нагадаємо: згідно з законом, за кожне порушення з водіїв зніматимуть по 50 балів (зі 150, які нараховуються раз на рік), а коли вони закінчаться, потрібно буде сплатити штраф. При цьому приберуть "вилку" штрафів, залишивши тільки меншу суму. Протягом п'яти днів можна сплатити половину штрафу, до 30 днів – повну суму, до 60 днів – вже подвійну.

Крім того, вже в листопаді українці отримають платіжки за опалення. Воно "поважчало" ще в травні, але опалювальний сезон до того часу вже закінчився (зараз плата за тепло стягується тільки в опалювальний сезон, а не розподіляється рівномірно на 12 місяців). Нагадаємо, 1 Гкал подорожчав на більш ніж 70% – з 374 грн до 642 грн, а опалення кв. м квартири – з 9,58 грн до 16,42.

А ось ті, хто обігріває будинки газом самостійно, виграють, оскільки для них газ в опалювальний сезон (з 1 жовтня по 30 квітня) подешевшає вдвічі – з 7,2 до 3,6 грн/куб. м.

Джерело: korupciya.com

Вибір читачів за тиждень

Відео