Бійці АТО зварять фронтовий борщ

На VIII фестиваль "У Борщівському краї цвітуть вишиванки" запрошують тернополян і жителів краю у неділю, 6 вересня. Гості свята матимуть шанс побачити музейну колекцію чорної борщівської вишиванки, послухати відомі аматорські колективи Борщівщини і сусідніх районів, а також "Лісапетний батальйон", "Тріоду" та інших «зірок», відомих за межами Тернопільщини.

До слова, паралельно у райцентрі проходитиме фест "Борщ’їв-2015". І борщ там варитимуть не лише місцеві господині, а й бійці АТО.

Нагадаємо, Борщівщина - унікальний край Тернопілля, відомий своїми краєвидами, печерами і гостинними господарями. А ключовою особливістю цього району є сорочка, вишита чорними нитками. Вона й стала своєрідною візитівкою нашого краю.

- Торік була перерва з проведенням фестивалю через ситуацію у країні. Ви ж знаєте, відбувся Майдан, розпочалася війна на сході, - каже керівник апарату Тернопільської ОДА Віктор Шумада. - У цьому році ми вирішили відновити проведення фестивалів. Чому? А тому, що навіть воїни говорять: не можна країні через проблеми впадати у депресію. Надто багато зараз негативних новин. Важливо, щоб люди переключилися на позитив - на традиції і творчість. Адже країна має працювати, розвиватися, щоб протистояти агресору.

У програмі фесту не забули про воїнів АТО і тих, хто їм допомагає. Так, бійці на польовій кухні варитимуть борщ, а волонтери збиратимуть благодійні внески для армії. Музичні і вокальні колективи, які візьмуть участь у фестивалі, пройшли доскіпливий відбір. Потрапити на дві сцени зможуть не усі охочі музики. Цього року захід – благодійний. Його гасло - "Борщівська сорочка з узором ріллі, і кров'ю окроплена доля її...".

- "Лісапетний батальйон" – «зірки» Борщівщини хазяйнуватимуть на тій сцені, яку змонтують поруч із площею, де проходитиме фест "Борщ’їв-2015", - розповів міський голова Борщова Іван Башняк. – Окрім того, до нас приїде гурт «Тріода». Один із його учасників Андрій Гамбаль – родом із нашого краю.

Утім, організатори акцентуватимуть увагу гостей саме на чорній борщівській вишивці. Про це розповів заступник начальника управління культури департаменту культури, релігій і національностей Тернопільської ОДА Михайло Франків.

- Цей фестиваль – восьмий за рахунком, і ми працюємо, аби він отримав статус всеукраїнського, - каже він.

Міський голова Іван Башняк пообіцяв багато сюрпризів для гостей свята. Повідомив, що у місцевому музеї зібрали понад 200 унікальних вишиванок із Борщівщини і сусідніх регіонів. Окрім того, молоді майстри працюють над тим, аби повторити унікальну «колодку», техніку якої втрачено.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото – із доступних джерел

Програма фестивалю «В Борщівському краї цвітуть вишиванки»

12 год. - Відкриття етнографічної виставки «Борщівська народна сорочка» із фондів Борщівського краєзнавчого музею.

13 год. - Відкриття виставки вишиванок сіл району, декоративно-прикладного і образотворчого мистецтва майстрів Тернопільщини.

Виставка-розпродаж робіт учнів загальноосвітніх навчальних закладів району «Болить душа за Україну».

Виставка-розпродаж робіт районного творчого об`єднання художників «Потік».

13.30 - початок фестивалю борщу «Борщ’їв-2015»

- майстер-клас із приготування борщу для воїнів за участі волонтерів і воїнів АТО; 

- частування борщем, приготовленим сільськими господинями;

- концертна програма.

14.30  - урочиста хода учасників фестивалю, покладання квітів до пам’ятних і визначних місць Борщева.

15 год. - фольклорно-мистецьке дійство «Чорна борщівська сорочка – краю мого оберіг» за участі обрядово-фольклорних, хорових, хореографічних, інструментальних колективів, вокальних ансамблів, солістів-вокалістів району й області; заслуженого артиста України Миколи Янченка (м. Вінниця); заслуженого діяча естрадного мистецтва України Мар`яна  Пуляка (м. Охтирка); журналіста Світлани Яковенко (Австралія); народного аматорського театру пісні «Лісапетний батальйон» - переможця телевізійного проекту «Україна має талант»; гурту «Тріода» - суперфіналіста Міжнародного проекту «Х-фактор; народного аматорського фольклорного гурту «Курінець» палацу культури «Будівельник» (м. Краматорськ, Донецька обл.); народного аматорського фольклорного колективу «Рушничок»  (м. Сватове, Луганська обл.); мистецьких колективів Чернівецької, Хмельницької, Івано-Франківської областей.

Вибір читачів за тиждень

Відео