Маестро із Слобожанщини привіз до Тернополя "Криницю добра"

В актовій залі обласного краєзнавчого музею Тернополя відбувся камерний концерт заслуженого артиста естрадного мистецтва України, нашого земляка Мар'яна Пуляка. Він уродженець села Милівці Чортківського району, а живе на Сумщині, в містечку Охтирка. Автор і виконавець власних та популярних естрадних пісень залишився в душі «бандерівцем», незважаючи на територіальний контраст.

Музичну освіту Мар'ян Пуляк здобув у Теребовлянському культурно-освітньому училищі, а спеціальність "культурно-освітня робота у військах" вдосконалював у Львівському вищому військово-політичному училищі. Підполковник Пуляк - лауреат перших премій у номінаціях "автор-виконавець" на відомих всеукраїнських фестивалях у 2012 та 2013 роках "Боромля" , "Червона калина", "Пісенний вернісаж", "Європісенний вернісаж", "Мелодії Підкаменя"… Це був справді зірковий період у його житті.
 

Богдан Мельничук і Мар'ян Пуляк

Творче життя пана Мар'яна круто змінилося після знайомства на "Червоній калині" з відомим тернопільським письменником Богданом Мельничуком. Прочитавши Богданову "Криницю добра", Мар'янове серце тенькнуло. У творчих людей іноді так буває. Стан, коли ти знаєш: "Це воно, це те, що ти давно шукав!". Так народилася перша спільна пісня "Криниця добра", яка в подальшому стала назвою всіх майбутніх концертних турів Україною.

Цими днями маестро виступив з творчою програмою у рідній «Теребовлянці» (теребовлянське училище). На нього там чекала приємна несподіванка - зустрів свого вчителя, у якого вчився музикальним азам ще 40 років тому!

Попереду - борщівський фестиваль, потім - Кам'янець-Подільський.

- Сьогодні нам всім трохи сумно, - поділився своїми думками доктор богослов'я о. Василь Погорецький, який благословляв цю імпрезу. - Але такі творчі заходи людям потрібні, бо патріотичні пісні - це духовна їжа, яка допомагає у найскрутніші часи. Коли я навчався у Санкт-Петербурзі, мене дуже часто просили, щоб я заспівав саме українську пісню. І коли навчався у Варшаві, було те саме. Українська народна пісня несе в собі щось особливе. Згадайте, майже кожна починається з отого сакрального "Ой". 

У репертуарі Мар’яна Пуляка є 20 пісень, написаних на слова Богдана Мельничука. Деякі з них ("Вишиванка для матері", "Дума про козацьку славу", "Пісня про калину", "Криниця добра") тернополяни мали можливість не лише почути, а й відчути їхню позитивну енергетику і втамувати духовну спрагу. Сьогодні це актуально, як ніколи. Шкода тільки, що цей концерт був не на широкий загал. 

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео