В університеті крутили кіно

Днями вся Україна згадала про шедевр українського кінематографу – фільм Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Саме в перших числах вересня стрічку показали на великому екрані, на якому її і презентували півсторіччя тому – в кінотеатрі «Україна», що у Києві. Згадали про фільм не лише у Києві. Тернопільський педагогічний долучився до культурної естафети, продемонструвавши «Тіні забутих предків» своїм студентам в стінах університету.

Прем’єрний показ «Тіней забутих предків» 50 років тому – це не лише знакова культурна подія, а й суспільна. Адже саме під час першого показу стрічки українська інтелігенція кинулася захищати своїх: Іван Дзюба, Василь Стус і В'ячеслав Чорновіл виступили з різкою критикою арештів серед інтелігенції, отримавши підтримку глядачів. Реакція на таке «неподобство» була миттєвою: Стуса і Дзюбу відрахували з аспірантури, а Чорновола звільнили з газети «Молода гвардія». Після цього й розпочалося гоніння української інтелігенції і всім стало далеко не до фільмів, а «Тіні забутих предків» заборонили до показу. Про подальшу їхню гірку долю нам також відомо.

Кількість глядачів в аудиторії Тернопільського національного педагогічного університету не вразила. Прикро, що на показ прийшло мало студентів. Чи то лінь, чи то байдужість до своєї культури та історії позбавили студентів бажання переглянути (для декого вперше) фільм, визнаний світом.

Соломія ШАЛАЙ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео