Наталя Смийчук – справжній фахівець своєї справи

Єдина жінка-боєць служить на рівні з чоловіками у Тернопільській Державній службі охорони. Наталя Смийчук – справжній фахівець своєї справи. Її вміння і підготовка дозволяють не лише відмінно виконувати свою роботу по охороні порядку, але й тренувати чоловіків – бійців.

Ця скромна представниця прекрасної статті за своє життя зуміла вибороти багато нагород у різних видах боротьби, тренувалася не лише в Україні, але й далеко за її межами. Останні роки вона тренує молодь у спортивних клубах, а тепер ще й бійців Управління Державної служби охорони при УМВС України в Тернопільській області.

- Я вже років 20 у спорті, почала займатися ним ще в молодості. І хоч тоді мало, хто з рідних мене розумів та підтримував, проте я впевнено йшла до своєї мети. Зараз займаюся боксом і кікбоксингом, раніше вивчала фул-контакт карате, – розповідає вона. – Впродовж свого спортивного життя я і проводила, і вигравала офіційні бої з жінками, а також із чоловіками. Зараз цей життєвий досвід допомагає мені в роботі. Згодом тренувала у різних спортивних клубах дітей. Мої вихованці регулярно отримують нагороди, виступаючи на змаганнях. Спорт дав мені життя, яке хотіла. Я почала вдосконалюватися, тренуватися, рости, і отримала це все завдяки тому, чим займаюся.

Близько року тому тернополянка виявила бажання працювати у державній службі охорони.

- Це було моє власне бажання і, незважаючи на те, що в цій установі жодної жінки – бійця, мене прийняли, – пригадує вона. – У мої обов’язки входить охорона громадського порядку у вечірні години в одному з нічних клубів Тернополя. Там працюю кілька днів з 21 години і до 6 ранку. Робота у вечірніх клубах, самі знаєте, різна. Зазвичай потрібно розбороняти та втихомирювати молодих, трохи захмелілих відвідувачів, підтримувати порядок. Цікаво, що у тих відвідувачів, з якими мені приходилося мати справи, ніколи не виникало запитань з приводу моєї професійності. Тож застосовувати до чогось чи когось силу – це вже крайній випадок. Спочатку потрібно вирішувати все на словах.

Головний професіоналізм не у фізичній силі, пояснює пані Наталя, а у психологічній підготовці. Адже багато силових моментів можна уникнути, якщо правильно оцінити та нейтралізувати напружену ситуацію.

Окрім охорони громадського порядку, жінка ще й тренує бійців Управління Державної служби охорони. Каже, якщо спочатку у них були якісь упередження щодо жінки-бійця, то, вступивши у бій, усі питання зникали.

Дорослі та мужні чоловіки, які завжди готові стати на захист, бачачи силу волі та підготовку цього незвичного бійця, із захопленням вивчають з нею ази самозахисту.

- Може це й важливо для чоловіків, але мені головне, аби із наших тренувань вони винесли те, чого я їх вчу. Авторитет доказується під час тренувань. Перш за все я навчаю їх всього того, що знадобиться їм у роботі, – пояснює жінка. – Це й елементи захисту, нападу тощо. Кожен з них повинен розуміти, якщо вони не будуть самовдосконалюватися і не розвиватимуться, то дуже скоро не зможуть справлятися зі своїми обов’язками.

Якщо людина правильно тренується і займається спортом, то вона стає сильнішою не лише фізично, але й психологічно. Відтак, їй легше виконувати свої обов’язки.

Супротивник, який опинився навпроти, це обов’язково відчуває і це стане основним моментом у вирішенні конфлікту. Кожному бійцеві, якого вона тренує, підбирає відповідний комплекс вправ. Пояснює, що люди усі різні, одні – високі, інші – низькі, один має одну вагу, інший – меншу тощо. Тому, аби був результат у тому, що вони роблять, і щоб вони чогось досягли, їм потрібно індивідуально розробляти програму.

Перед відточенням бойових вправ, кожен із них повинен зробити розминку, включитися в роботу, а також отримати фізичні нагрузки, які під час тренувань постійно ростуть. Та приємно, що жоден з них не скаржився і не казав, що йому важко, підсумовує вона. Хлопці наполегливо, ніби доказуючи собі свою витривалість та силу, виконують усі поставлені перед ними задачі.

Жінка зазначає, що бувають випадки, коли й поза роботою потрібно застосовувати свої вміння і заспокоювати неадекватних людей, вирішувати конфліктні ситуації. Жартує, великим досягненням є те, що навчила мешканців свого будинку тримати порядок там, де живуть. То ж тепер у під’їзді завжди прибрано, конфліктів чи пляшок з-під алкоголю немає.

Філософія пані Наталі дуже проста, головне – повністю віддатися справі, яку любиш, і вміти отримувати задоволення від виконаної роботи. Ніколи не переставати вдосконалюватися, адже це головна умова для розвитку та росту.

Керівництво Управління ДСО підтримує заняття спортом, бо розуміє, що спорт – невід’ємна частина професійної підготовки кожного правоохоронця. Працівники міліції, які займаються охороною громадського порядку, забезпеченням безпеки громадян, мають бути фізично здоровими та витривалими.

УДСО при УМВСУ в Тернопільській області
 

Вибір читачів за тиждень

Відео