Тернополян просять «здавати» паліїв листя

Отак не помічаєш, проходиш щодня, не дивлячись навсібіч, а дерева вже жовтіють. Скоро листя опадатиме і роботи двірникам додасться. Проте, з’явиться ще одна проблема – задушливий запах паленого.

Щороку, з другої половини вересня і аж до грудня, окремі двірники і звичайні тернополяни, аби полегшити собі роботу, спалюють опале листя та різне сміття поблизу будинків. В результаті горіння виділяються сумнозвісні діоксин та бензопрен, які сприяють розвитку в людини ракових захворювань дихальних шляхів.

І якщо в містах подібні вогнища виникають рідше, то в передмісті та в селах - це звичайна, щоденна практика. Від підпалів потерпають і водії: густий дим погіршує видимість, що може призвести до ДТП.

Опале листя краще зібрати і перетворити на компост – явна користь без шкоди людям і середовищу.

Не зважаючи на те, що за порушниками (а такі дії прирівнюються до адміністративного правопорушення) полюють, притягнути до відповідальності вдається лише половину. Усіх їх чекає покарання гривнею.

На даний момент штраф за подібний проступок згідно «Правил благоустрою м. Тернопіль» складає для фізичних осіб – від 340 до 1300 гривень, для юридичних – від 800 до 1700 гривень.

Тернополян просять долучатися до виявлення людей, що таким чином порушують громадський порядок, і повідомляти у муніципальну поліцію про помічені випадки спалення листя за номером (0352) 250862.

Тамара КОБЛИК

Вибір читачів за тиждень

Відео