Сьогодні на Тернопіллі нічого не ріжемо, але: такі забобони люди вигадують через дефіцит віри

11 вересня християни відзначають Усікновення Голови Івана Хрестителя. Це свято в народі називають Усікновенням або Головосіками.

Сьогодні, 11 вересня, церква вшановує святого Івана Хрестителя, Господнього Предтечу. Він єдиний з усіх Святих після Божої Матері, що має свій празник Зачаття і празник Різдва. Про його великий культ у церкві найкраще свідчать аж шість празників у честь Івана Хрестителя протягом церковного року.

Вшановуючи пам’ять Івана Предтечі, вірні у цей день дотримуються суворого посту. На усікновення голови Івана Хрестителя не прийнято веселитися, влаштовувати святкування і застілля, тому що люди із сумом і жалем згадують усіх, хто постраждав за правду. У християнській історії першим з таких людей став Іван Хреститель.

– 11 число - це строгий піст в честь і пам’ять цього великого пророка, бо церква вшановує його, як найбільшого пророка Старозавітної церкви. Сам Ісус Христос говорив так про Івана Хрестителя: “Не було більшого мужа, народженого жінками, як Іван хреститель”, – говорить  секретар Тернопільської єпархії УПЦ КП отець Олексій Головацький.

В народі побутує думка, що на Усікновення голови Івана Хрестителя не можна їсти круглі фрукти, овочі: яблука, картоплю, бо вони нагадують голову Івана Предтечі. До переліку можна додати також кавуни, помідори, які символізують кров святого. У цей день не варять борщ, люди не беруть до рук ножа і сокиру.

Тим часом священики запевняють: жодних заборон їсти круглі овочі і фрукти чи використовувати ніж у цей день немає. Такі забобони люди придумують через брак віри, каже отець Олексій.

– Не різати капусту, не користуватися ножем і не йти до церкви – це є більший гріх. Зрозуміло, що маємо пам’ятати, що це свято важку роботу відкладати. Не можна вірити у всякі забобони. Якщо люди працюють на роботі, то якісь домашні роботи можна і відкласти. А святкувати потрібно, приймаючи участь у Богослужінні, молитися, просити Бога заступництва для нашого життя, – каже отець Олексій.

Джерело: ТВ 4

 

Вибір читачів за тиждень

Відео