У Тернополі триває книжковий фестиваль «Бук Сквер»

Збірку віршів «Санітарочка Рая» у Тернополі репрезентував Олександр Ірванець. Книга увійшла до серії поезії УПА – Української поетичної антології, яку видає «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА».

10 вересня на першому фестивалі «Бук Сквер» відкрили книжковий ярмарок, який працюватиме до 13 вересня, з 12:00 і до останнього читача. Ярмарок розташували неподалік арт-бару «Коза».

- Навіть Олександр Пушкін знімає циліндра перед сучасною українською літературою, - кажуть ініціатори книжкового фестивалю.

Представлена на поличках література може зацікавити кожного поціновувала друкованого слова, оскільки там є видання для читачів будь-якого віку. Свої книги у Тернополі продають місцеві видавництва а також видавництва зі Львова та Києва. Нещодавно тернополянам пощастило почути, як свою збірку віршів «Санітарочка Рая» особисто репрезентував Олександр Ірванець.
 

«Вірші для цієї збірки добирав Іван Малкович, тому у книзі є і мої ранні поезії, і пізніші – саркастичні, політичні. Є в мене вірші «евергрін», уже хіти, і ті, які стануть хітами. Ця серія української поетичної антології починається Миколою Вінграновичем і Ліною Костенко, тому для мене надрукуватися у цій серії – це бути живим класиком. Сам же Тернопіль відкрив для мене Ігор Мамус, ми колись в одному поїзді їхали: я з дружиною Оксаною у Львів, а Ігор їхав у Тернопіль. Ми впізнали один одного, хто є хто, та обмінялися телефонами. У нього я вже втретє, чи вчетверте в гостях, і сам Тернопіль для мене, як все, що незвідане до кінця, місто дуже цікаве».

Заохотити тернополян до книги, а заодно вкотре продемонструвати усю потужність слів у мистецтві, поєднуючи ярмарок з живим спілкуванням з авторами книг, музичним супроводом та кінопоказами тернопільський підприємець і громадський дія Ігор Мамус вирішив після вражень від подібного заходу у Барселоні.

«Мені сподобалося, коли в Барселоні виділили одну дорогу на продажу книжок різних видавництв, також люди приносили з дому свої збірки, торгували ними та обмінювалися. Уявіть, якби в нас 500 м вулиці Руської перекрили на вихідні для такого ярмарку! От власне, дивлячись, як люди у Барселоні проходили цю вулицю, які враження викликало таке дійство, я і задумав зробити щось подібне у Тернополі, - розповів Ігор Мамус. Це наш початок, кожен охочий може сісти у скверику, ми привезли м’які частини для цього, купити книгу улюбленого автора, а якщо немає коштів, то прочитати будь-яку збірку безкоштовно. В нас уже був Юрій Андрухович, приїхав Олександр Ірванець і в неділю буде поетичний слем, тому буде дуже цікаво, запрошую усіх».

А цікавого книжковий фестиваль «Бук Сквер» передбачає ще багато. Уже 12 вересня в арт-барі «Коза» відбудеться слем та музично-поетичний сейшн, 13 вересня покажуть фільм Олександра Фразе-Фразенка про Василя Махна «Дім на сімох вітрах». Згодом, 14 вересня у Тернопіль завітає Люба Якимчук з поезіями «Абрикоси Донбасу», а 16 вересня тернопільський поет і перекладач Юрій Матевощук представить свій переклад книги Корнеля Філіповича «Провінційний роман».

Світлана КРИЧКІВСЬКА

Фото автора

 

 

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео