Як зміни клімату вплинули на водні ресурси Тернопільщини

Тернопільська область розташована в межах Волино-Подільської височини, відноситься до західної частини лісостепу, має помірно-континентальний клімат, з м’якою зимою і не спекотним літом, з достатньою кількістю опадів.
В усі пори року територія області перебуває під впливом циклонів, які формуються над Атлантичним океаном. Улітку вони приносять значну хмарність, опади, зниження температури, а взимку - потепління, відлиги, снігопади.
Так вважалося до останнього часу. Тепер аналіз середньорічної кількості опадів по області показує наступне: 2012 рік – 738 мм, 2013 рік – 721 мм; 2014 рік – 529 мм. За перше півріччя 2015 року – 228,9 мм, в тому числі за липень – 39,6 мм. До 2 вересня поточного року зберігалася спекотна погода зі значним недобором опадів, а на більшій частині території області - з їх повною відсутністю.
Водний фонд області складається з поверхневих (річки, ставки, водосховища) і підземних вод, між якими існує прямий зв'язок.
Високий температурний режим повітря, відсутність опадів стали причиною обміління водойм, висихання джерел та частковим пересиханням малих річок. В підсумку це призвело до пониження рівнів ґрунтових вод та до відсутності або зменшення води в колодязях.
Тернопільське обласне управління водних ресурсів здійснює державне управління у галузі використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів. Постійно здійснюється контроль за дотриманням встановлених режимів роботи водосховищ і водогосподарських систем, комісійно проводяться перевірки стану водних об’єктів, забезпечено посилений контроль за якістю води в джерелах централізованого водопостачання. В останні роки на замовлення користувачів виконуються роботи з крапельного зрошення.
Зміни регіонального клімату в бік потепління потребують вирішення питання адаптації у використанні, охороні та відтворенні водних ресурсів, а також збереження їх водного балансу.
Для запобігання явищам посухи та їх наслідкам, водокористувачам необхідно дотримуватися вимог чинного законодавства, інформує vodgosp.te.ua. Збереження поверхневих, підземних вод, охорона їх від забруднення та засмічення забезпечить не тільки комфортні умови для життя людей, їх виробничої діяльності, але і саму можливість існування біосфери довкілля.
Водні ресурси відіграють важливу роль у розвитку народного господарства і вплив кліматичних умов повинен враховуватись у прогнозах щодо розвитку економіки нашого краю.

Вибір читачів за тиждень

Відео