Тернопільщина збільшує темпи експорту

Упродовж серпня цього року фахівцями Тернопільської митниці ДФС оформлено 1632 митні декларації, що на 10% більше за аналогічний період 2014 року. Кількість експортних декларацій майже не перевищує імпортні. Проте, якщо рахувати в тоннах, Тернопільщина вивезла більше товарів, ніж завезла.

Зокрема, 651 митну декларацію оформлено в митному режимі «Імпорт», 660 – в митному режимі «Експорт» та 321 – в інших митних режимах. Всі декларації подані до оформлення в електронному вигляді. Якщо порівняти з липнем, ситуація майже не змінилась - тоді оформили 1693 митні декларації.

Разом з тим, зареєстровано 42,2 тис. тонн вантажів (10,1 тис. тонн – імпортних, 32 тис. тонн – експортних), що на 10,7 тис. тонн або на 34% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Експортних вантажів оформлено на 15,4 тис. тонн більше, більшу частину їх везуть на переробку. Серед вивезених товарів переважає електроустаткування (кабельні модулі електромереж автомобілів, як продукти переробки на митній території, тощо) – 47% від загальної частки експортованих товарів; насіння і плоди олійних рослин (ріпаку, гірчиці) – 10%; взуття, як продукти переробки – 9%; деревина і вироби з неї – 4%; продукти переробки овочів, плодів (сік яблучний концентрований) – 4%; інші товари – 26%.

Основу імпорту склали: електроустаткування (проводи та арматура ізольовані, радіотехнічні пристрої тощо) – 41% від загальної частки імпортованих товарів; механічне обладнання – 15%; полімерні матеріали (сировина для виробництва поролону, вироби з пластмаси) – 12%; добрива – 4%; транспортні засоби – 3%; інші товари – 25%.

Відтак загальний товарообіг регіону становить 40,2 млн. дол. США.

Юлія НІКІТІНА

 

Вибір читачів за тиждень

Відео