У Тернополя всього лиш одна петиція

На сайті Президента України працює спеціальний розділ з електронними петиціями. Тут кожен громадянин може залишити своє послання з проблемами чи пропозиціями, які вважає найактуальнішими. Якщо впродовж трьох місяців петиція набере 25 тисяч підписів, то глава держави її розгляне. Для того, щоб підтримати електронну петицію або створити нову, потрібно лише зареєструватися на сервісі.

За цей час на сайті - понад тисяча петицій. Найпопулярніші серед них - скасування грошової застави для корупціонерів (31366 підписів), впровадження електронної системи голосування з відбитком пальців у Верховній Раді (27930), а також збільшити міру покарання держслужбовцям за хабарництво (21157).

Серед обласних центрів Західної України лідер у поданні петицій Президентові – Львів, аж вісім звернень! Щоправда, кількість підписантів тут поки що не така велика, як у загальноукраїнських проблем. Зокрема, львів’ян турбує хід розслідування рейдерського захоплення та розкрадання Державного авіапідприємства «Львівські авіалінії». Під цією петицією підписалися… 26 чоловік. Вони вимагають притягнути до кримінальної відповідальності посадових осіб Мінінфраструктури та Державіаадміністрації за розкрадання та знищення успішного до 2006 року авіапідприємства. Городяни вважають, що підприємство штучно довели до фінансових збитків, літаки розікрали, спеціалістів вигнали. А «ділки» різко стали мільйонерами. Наводять і прізвища. А правоохоронні органи звинувачують у «кришуванні» цього «бізнесу».


Окрім того львів’яни вимагають зробити Львів столицею України (8 підписів), лаконічно пояснивши: «Бо в Києві уже «зажралися». А також – повернути державі Добротвірську та Бурштинську ТЕС і модернізувати місцеві шахти – тут 24 підписи.

Від мешканців Івано-Франківська на сайті «висить» шість петицій. Найбільше підписів – 190, зібрала вимога перейменувати обласний центр, повернувши йому історичну назву – Станіславів, а області – Станіславівська. Далі – звільнити всіх працівників місцевого автодору через незадовільний стан доріг, перевірити, куди вони поділи гроші за останні п’ять років і посадити тих, хто вкрав (128 підписів).

Також шість петицій подали і рівняни. Найбільше їх хвилює нелегальний видобуток бурштину. Під вимогою зупинити його підписалися 69 чоловік. Мовляв, такий «бізнес» забирає в держави гроші, які і без того є куди витратити. Контролювати процес, на їхню думку, повинні нацгвардійці, самооборона та волонтери, а держслужбовців,котрі закривають на все очі, - пересадити!

До речі, у боротьбі з нелегальним видобуванням бурштину на Поліссі рівнян підтримали чомусь і мешканці міста Бурштин на Івано-Франківщині. Вони теж розмістили відповідну петицію на сайті і під нею уже 14 підписів.

Окрім того, мешканці Рівного вимагають від Президента провести позачергові вибори… президента, якщо рівень довіри до нього менше 10% впродовж понад три місяці поспіль (48 підписів). А у разі поразки діючого президента на цих виборах витрати покладати на нього.

Також рівняни хочуть створити окремий регіон – Волинь, об’єднавши Рівненську і Волинську області, а регіональний центр визначити через референдум (4 підписи) і зробити так, аби поїзд «Інтерсіті+» Трускавець-Львів-Дарниця зупинявся у Рівному (3).

У Тернополя всього-на-всього одна петиція. Вони, так само, як і львів’яни, хочуть, щоб їхнє місто стало столицею України (4 підписи). «У світі столиці держав знаходяться не в центрі країни, а також це місто не повинно бути величезним мегаполісом. Та й людям буде краще жити. А Тернопіль - це особливе місто, яке приваблює кожного відвідувача» - пояснили своє бажання тернополяни.

Також одна петиція і у Хмельницького. Мешканці хочуть повернути своєму місту історичну назву – Проскурів (115 підписів). «Сучасну назву місто отримало в 1954 році, приводом до зміни назви стала одна з найганебніших подій в історії Української держави, а саме - трьохсота річниця підписання «Переяславських угод». Наслідки цієї величезної геополітичної помилки ми бачимо навіть сьогодні. Я, звісно, з повагою ставлюсь до постаті Богдана Хмельницького, високо оцінюю його вклад в визвольну боротьбу українського народу проти іноземного панування, але, на мою думку, місто Хмельницький повинно мати свою історичну назву – Проскурів» - написав у своїй петиції її автор Юрій Лигомина.

А от Луцьк, Ужгород та Чернівці петицій на сайті ще не мають. Мабуть, мешканці цих міст ще вирішують, які проблеми у них найактуальніші.

Джерело: press-centr.com

 

Вибір читачів за тиждень

Відео