Повноваження – органам місцевого самоврядування (відео)

У Тернополі відбулося засідання Ради розвитку області. Голови міських і районних рад, керівники силових структур відтепер матимуть майданчик для обговорення напрямків роботи. Ключовою темою першого засідання Ради розвитку стало питання децентралізації влади. 
26 територіальних громад на Тернопільщині підуть на вибори у новому статусі, обиратимуть владу на принципово новій територіальній основі. Попри те, що обласна рада тривалий час блокувала це рішення, втрутився Кабінет міністрів України, і Тернопільщина таки стала передовою у втіленні адміністративно-територіальної реформи.
Віктор Литвинчук, директор Офісу реформ в області: «Процес створення територіальних громад триває. Завдання, яке ми ставимо – до кінця року завершити формування громад відповідно до перспективного плану».
За умови правильного управління громади можуть ефективно розвиватися вже зараз. Сприятиме цьому фінансова підтримка: 60 % податку на доходи фізичних осіб відтепер залишатиметься на місцях. Окрім цього, передбачено два нових види міжбюджетних трансфертів. 
Віктор Шумада, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації: «Перший трансферт – базова дотація, другий – це освітня та медична субвенція. До кожної громади в залежності від її розміру і кількості населення буде доведено освітню та медичну субвенцію».
Ці механізми є основою стимулювання громад до об’єднання. Окрім того, у держбюджеті є ще один важіль підтримки громад – Фонд регіонального розвитку.
Вже цього року 99 мільйонів гривень будуть спрямовані на 39 об’єктів інфраструктури, які тривалий час були «заморожені» внаслідок відсутності фінансування. Завдяки створенню громад область отримала також 40 мільйонів гривень по Фонду капітальних вкладів. 
Степан Барна, голова облдержадміністрації: «Якщо ми бачимо проект бюджету на 2016 рік і там 5,2 млрд. грн. на стимулювання розвитку громад, хто проти того, щоб в область попала 1/6 цього бюджету, хто проти того, щоб в область прийшло ще 500 мільйонів гривень по фонду регіонального розвитку в наступному році?».
На засіданні Ради розвитку Тернопільщини обговорили також проведення земельної реформи і створення сприятливого інвестиційного клімату в краї.

Джерело: ТТБ

Вибір читачів за тиждень

Відео