Браконьєри пробралися у Кременецький ботсад

Перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства на території Кременецького району провели представники Державної екологічної інспекції у Тернопільській області 17 вересня. На території Кременецького ботанічного саду , якому вже понад 200 років і який відноситься до одного із найстаріших ботанічних садів України, зафіксовано факт незаконної рубки дерев.

Територія Кременецького ботанічного саду, в тому числі лісові насадження, що знаходяться в межах його території являються об’єктом природно-заповідного фонду загальнодержавного значення. Натурним оглядом встановлено , що у відділі 25 Кременецького ботанічного саду виявлено незаконну рубку 2 ясенів та 2 дерев породи граб та клен гостролистий, які пошкоджено до ступеня припинення росту під час валки ясенів. У виділі 39 вище вказаного ботанічного саду встановлено незакону рубку ще 7 дерев , з яких 3- породи ясен та 4 – породи граб. На пнях зрубаних дерев відсутні клейма відводу та контролю.Розмір шкоди заподіяної території природно-заповідного фонду Кременецького ботанічного саду внаслідок незаконної рубки дерев становить 46 759 грн.

Матеріали справи направлено до Кременецького РВ УМВС у Тернопільській області для вжиття відповідних заходів реагуваня. 

В рубку призначено 265 дерев породи сосна звичайна. Дефектна відомість призначених в рубку дерев та нумерація дерев відсутні. Працівниками екологічної інспекції під час натурного огляду встановлено, що на ділянці проведено валку приблизно 2/3 відведених дерев. На пнях зрізаних дерев та залишених на пні наявні клейма відводу, однак по пнях зрубаних дерев встановити доцільність відведення дерев в рубку неможливо. Окремі дерева , які підлягають санітарному вибірковому рубанню не включені в рубку , та зі слів представника КРЛП «Кремліс» набули такого стану в поточному році.

Кременецькому районному лісогосподарському підприємству «Кремліс» буде видано припис на усунення виявлених порушень в установленим законодавством порядку.

За інформацією Державної екологічної інспекції в Тернопільській області.

Вибір читачів за тиждень

Відео