Як і де можна цікаво провести час на Тернопільщині?

Попри те, що літо завершилося, Тернопільщина продовжує зустрічати туристів. Фахівці зазначають, що унікальна природа краю дозволяє робити цікаві пропозиції відпочиваючим впродовж усього року, а не лише у літній сезон. В осінній період є попит на розважальний туризм: рибальство, збирання грибів, ягід та горіхів. Поряд з тим не втрачає актуальності пізнавальний відпочинок – подорожі об’єктами бойової слави краю.

За враженнями – у Дністровський каньйон

Тернопільщина має  великий туристично-рекреаційний потенціал. У її межах представлені різні види туризму, і навіть фахівцям важко визначити, який з них є для нашого краю домінантним.  Разом з тим, виділено пріоритетні види: екологічний, релігійно-паломницький, культурно-пізнавальний, пригодницький, тематичний  та інші.

Екологічний туризм став одним з найбільш перспективних в області, а все через значну різноманітність туристичних уподобань. Тим, хто хоче розширити свій кругозір, пропонують пізнавальний відпочинок. Мова йде про ознайомлення з культурно-історичними, етнографічними, природними об’єктами території.  Для релаксу підійде рибальство, збирання грибів, горіхів, ягід, лікарських рослин, прогулянки на човнах. Охочим зміцнити здоров’я підійде оздоровчий відпочинок: плавання у водоймах, фізичні вправи, оздоровлення на базах. Основою розвитку екологічного туризму в області є понад шість сотень спеціально відведених територій та об'єктів природного заповідного фонду. Їх загальна площа перевищує 122 тис. га, що становить понад 8% усієї площі області.

- Найбільш активно екологічний туризм розвивається у національних природних парках  «Дністровський каньйон» та «Кременецькі гори» і базується на мальовничих краєвидах, унікальних ландшафтах, пам'ятках природи, рідкісних і таких, що зникають видах рослин і тварин, викопних рештках доісторичних представників різних геологічних епох, - розповідає начальник відділу розвитку екомережі, природно-заповідного фонду, екомоніторингу та зв'язків з громадськістю Ігор П'ятківський. - На території національного природного парку «Дністровський каньйон»  функціонують туристсько-екологічні стежки «Фарикова криничка», «Устечко -  Червоне – Печерки», де природні багатства тісно переплітаються з історико-культурною спадщиною. Пішохідний туризм у межах парку – чудова можливість для рекреантів ознайомитись із рідкісною, часто червонокнижною флорою та фауною, помилуватись вражаючими краєвидами каньйону та другою найбільшою річкою України – Дністром.

Еко-водний маршрут по Дністру  приваблює багатьох українських та іноземних мандрівників-любителів сплавів на плотах. На відтинку близько 250 км можна зустріти понад десяток карстових печер і гротів, які знаходяться у вапняках. Для комфортнішого відпочинку туристів-водників адміністрація парку  обладнує рекреаційні зони з місцями для наметів, розкладання вогнищ, туалетом, ящиками для викидання сміття. Визнаною популярністю серед масових спелеотуристів України користуються окремі облаштовані печери-геологічні пам’ятки природи: Кришталева, Вертеба, Млинки, Язичеська.

- Усе більшого розвитку набуває ще один вид туризму, а саме - сільський зелений. Він дає можливість туристам відпочити в екологічно чистій сільській місцевості на природі, позбутися стресів, відвідати місцеві пам'ятки, ознайомитися з побутом сучасних сільських мешканців та народними традиціями, які вони зберігають, а за бажання - взяти участь у сільськогосподарських роботах. Тернопільщина – ідеальне місце для такого відпочинку, оскільки саме тут збереглись унікальні традиції та звичаї українського народу. Найголовніше, що цей вид туризму не обов’язково є сезонним, - зазначає Ігор П'ятківський.

З велосипедом –  у «Кременецькі гори»

У національному природному парку «Кременецькі гори» діють екологічні стежки «Дівочі скелі», «Краєвиди Божої гори», еколого-туристичні маршрути «Гора Вовча», де встановлено оглядову вежу для спостереження за птахами, а також «Гора Уніас», «Данилова гора», «Божа гора», «Замкова гора» (Бона). Пропонується чотири велосипедних маршрути загальною протяжністю понад 200 км. Ведуться роботи з організації подієвого туризму, наприклад, під час масового цвітіння підсніжника білосніжного в Кременецьких горах, цвітіння цибулі ведмежої в заказнику «Веселівський».

На території парку облаштовано площадку для польотів на парапланах для любителів повітроплавання.  На горі Уніас та на скелях Словацького можна займатися скелелазінням. На замовлення туристичних груп організовуються тури за грибами та ягодами, кулінарний туризм.

У природному заповіднику «Медобори» функціонують три екологічні стежки, якими проводяться екскурсії:  еколого-пізнавальна «До пущі відлюдника» та дві науково-пізнавальні – «Гостра» і «Бохіт». Тут також можна відвідати  Музей природи, де представлена цікава геологічна експозиція та біорізноманіття заповідної території. Відвідувати заповідник можна лише з дозволу адміністрації, як правило, у супроводі співробітників і тільки в межах екологічних стежок.

Кременецький ботанічний сад, каже Ігор П'ятківський, організовує тематичні групові екскурсії в експозиційній зоні. Відвідувачі можуть ознайомитись із садом магнолій, експозицією «Яр», колекцією рододендронів, садом витких культур, монохромним садом, формовим садом, альпійською гіркою, сірінгарієм, гіркою кизильників, гіркою шпилькових, штамбовими формами. Площа ботанічного саду становить 200 га,  колекційний фонд налічує понад 2000 таксонів. Тут зростають вікові дерева, що є однолітками саду та прикрашають своєю величчю краєвиди.

У межах регіонального ландшафтного парку «Зарваницький» (Теребовлянський район, с.Зарваниця) поширений  релігійно-паломницький туризм, у центрі якого -оздоровлення і духовне очищення чудотворною іконою Зарваницької Божої Матері.

Джерело: gazeta1.com

Вибір читачів за тиждень

Відео