На Тернопільщині очікують одразу три віруси грипу

Ще не встигло на Тернопільщині як слід похолодати, а тернополяни вже оббивають пороги аптек, скуповуючи ліки від застуди. Про епідемію грипу говорити ще рано, але хвиля даного захворювання в осінньо-зимовий період нас не мине, прогнозують у Держсанепідслужбі області.

На сьогоднішній день епідситуація щодо грипу та ГРІ у Тернопільській області спокійна, якщо не рахувати окремих випадків. Збудником грипу є вірус.

- Відомо кілька різновидів вірусу грипу – А, В, С, які характеризуються постійною мінливістю, що значно ускладнює боротьбу з ним. Відомо ще понад 230 збудників ГРІ. Збудник грипу в зовнішньому середовищі малостійкий – у повітрі приміщень від дії кімнатної температури гине протягом декількох годин, від прямого сонячного світла та дії різних хлорних препаратів - протягом 5-10 хвилин, при низьких температурах зберігається довго, - повідомляють у ГУ  Держсанепідслужби в області.

Грип, як правило, починається раптово і проявляється ознобом, високою температурою, головним болем, загальною слабкістю, з’являється відчуття болю у м’язах кінцівок, суглобах та попереку. Одужання при відсутності ускладнень починається з 4-5 дня. При недотриманні ліжкового режиму та правил особистої гігієни протягом цих днів можливе виникнення ускладнень, таких як бронхіт, запалення легень. Нерідко уражається середнє вухо, додатки пазух носа, периферичні нерви.

За прогнозом ВООЗ, в епідемічному сезоні 2015-2016 років на території України ймовірно будуть циркулювати такі віруси грипу:

– вірус, подібний A/California/7/2009 (H1N1)pdm09;

– вірус, подібний A/Швейцарія/9715293/2013(H3N2);

– вірус, подібний В/Phuket/3073/2013.

Для попередження захворювання існують специфічні і неспецифічні засоби профілактики грипу. До специфічних належить вакцинація, яку необхідно проводити починаючи з вересня місяця, для того щоб досягнути необхідного ефекту. В першу чергу імунізації потребують групи медичного ризику: люди похилого віку, особи, що перебувають у спеціалізованих колективах (інтернатах, будинках для осіб похилого віку, будинках дитини), особи з хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин та епідемічного ризику – медичні працівники, працівники навчальної сфери (педагоги, вихователі), сфер обслуговування, торгівлі, транспорту, діти загальноосвітніх закладів.

Неспецифічна профілактика передбачає вітамінізацію організму людини, повноцінне харчування, застосування народних засобів (відвари калини, смородини, цибуля, часник), режим праці та відпочинку, загартовуючі процедури.

Джерело: gazeta1.com

Вибір читачів за тиждень

Відео