Поля Тернопільщини контролюватимуть з висоти пташиного польоту

У рамках «Agro IT-Booster hackathon», який відбувається у Тернополі з метою пошуку ефективних технологічних рішень для агробізнесу, провели демонстрацію дронів. Ці пристрої - чудовий приклад того, як новітні технології не лише полегшують життя аграріям, але й допомагають зекономити.

Дрон – це безпілотний літальний апарат, який активно використовують в усьому світі з найрізноманітнішими цілями. І, як виявилось, їх не лише можна, а й треба використовувати в аграрному бізнесі.

- У Тернополі ми представляємо основні і найбільш популярні моделі, які зараз активно використовуються, - розповів один із засновників компанії Drone.UA Валерій Яковенко. - Є дві задачі, які допомагають вирішити дрони: можливість оперативного моніторингу і контроль полів. Це робиться для економії робочого ресурсу та підвищення якості роботи. Людина не може за раз оглянути всю площу полів на великих агропідприємствах. А дрон піднімається  на висоту 15-20 метрів і спокійно облітає сотні гектарів, бачить якусь проблему і фіксує її.

Валерій Яковенко

За словами фахівця, безпілотники допомагають не лише виявити проблему, а й попередити її. Є такі моменти, які не помічає людське око, а справжній фахівець із безпілотником в однаково зеленому, на перший погляд, полі може визначити, де через тиждень воно пожовтіє. Підприємства мають можливість на це вплинути і обробити поле вартісними препаратами локально.

Декілька років тому аграрії користувались супутниковими даними, але на сьогодні їх недостатньо. А дрони дають точність і деталізацію 4-5 см на піксель, при цьому їм не заважає хмарність. 

Компанія може надавати аграріям своїх фахівців, продавати дрони і навчати, як ними користуватись. 

Найбільш цікавим серед представлених є дрон-літачок PD1900. Саме він дає ті метричні дані рослин, які дозволяють окупити при правильному використанні апарат за один виліт (ціна 2400 дол. + навчання та гарантія). Коштують безпілотники від 600 до десятків тисяч доларів. Цінність не в самому дроні, а у сенсорах, якими його оснащено.

- Дрони почали активно використовувати на Тернопільщині лише цього року, тож зараз ми часто буваємо у ваших краях, - продовжує Валерій Яковенко. - Наступного року плануємо відкрити у Тернополі своє представництво, адже регіон дуже цікавий, комфортний і перспективний.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео