2 Грудня 2021, Четвер


Відео
«Ті, хто знає ціну нашої свободи»: нагородження українських воїнів та волонтерів відбулось у Тернополі (фото, відео)

Співробітники СБУ на Тернопільщині шукають злочинців навіть у соціальних мережах

Стало відомо, чи шкідливо вживати сало (Агроновини)

Це цікаво
Я тут живу. Де у Кременці зупинився час (фото)

Верховна Рада України присудила премії педагогам, молодим ученим і найуспішнішим учасникам ЗНО: чи є серед них тернополяни

На Тернопільщині іноземцеві загрожує позбавлення волі за нанесення тяжкого тілесного ушкодження охоронцю бару

Впорядкування сплати податків та виведення їх з тіні: Іван Чайківський розповів деталі законопроекту № 5600

«Оце понеслись»: за один день знижок українці оплатили картками покупок товари на рекордні 2 мільярди гривень

Коли жителі Тернопільщини зможуть отримати бустерну дозу вакцини від COVID-19 (відео)

71 згорток з канабісом у парку Тернополя: прокурор довів у суді необхідність підозрюваного тримання під вартою

На Тернопільщині заблокували 17 адрес віртуальних наркокрамниць

Тернополяни можуть більше дізнатися, кого і за що карає Закон у випадку насилля

Капітальний ремонт аварійного мосту в селі на Тернопільщині вже на завершальному етапі  (фото)

У Тернополі відкриють дитячий садок християнського спрямування (фото)

Тернополян закликають стати помічниками святого Миколая

Призначено керівника апарату Тернопільського міськрайонного суду

Важко травмувалися кермувальники: на дорозі Тернопільщини трапилась ДТП (фото)

Найвищу державну нагороду отримав командир, під чиїм головуванням воюють добровольці з Тернопільщини (фото)

У Тернополі відбувається набір на безкоштовні цифрові курси

Тернополяни можуть знайти на унікальній мапі місцеві громадські організації

За незаконну містобудівну діяльність сплатили штраф у сумі 210 тис. грн

На Тернопільщині під час пожежі загинула жінка

Архітектору та лікарю з Тернопільщини присвоєно звання Заслужений

Вийшла з дому і не повернулась: зникла мати двох дітей (фото)

Сів за кермо в нетверезому стані: у Тернополі сталась ДТП

У Тернопільській ОДА порахували, скільки працюватимемо та відпочиватимемо у 2022 році

Студенти з Тернопільщини отримали закордонні сертифікати

Ще троє пенсіонерів померло від коронавірусу на Тернопільщині

Святковий настрій у центрі Тернополя пануватиме із 10 грудня до 24 січня

Це цікаво
2 грудня в історії Тернопільщини

1 Грудня 2021, Середа


Погода
2 грудня у Тернополі дощитиме

Відео
У Великоберезовицькій громаді триває ремонт 17-кілометрової ділянки дороги (відео)

Тернопіль має на кого рівнятися (фото)

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

Відійшла у вічність відома монахиня, яка працювала на Тернопільщині (фото)

Відео
Незнання проблеми не означає її відсутність: боротьба зі СНІДом на Тернопільщині (фото, відео)

Святий Миколай відкриває свій офіс на Тернопільщині

На Тернопільщині з’явилася ще одна громадська організація історичного спрямування (фото)

У одній громаді Тернопільщини зафіксували сказ

Армспортсмен Тернопільщини з вадами зору виборов перемогу на чемпіонаті світу (фото)

На Тернопільщині за місяць зафіксували 68 нелегальних перевізників

Це цікаво
Цієї зими на Тернопільщині можна буде зустрітися зі святим Миколаєм

Експерти розповіли, як перевірити вершкове масло на натуральність (Агроновини)

Фотофакт
На переході на «Алясці» встановили дорожні знаки (фотофакт)

Тернополянам полегшать оплату тарифів за тепло?

Матвійко з Тернополя – у реанімації з ускладненнями від COVID-19: потрібна допомога на лікування

У Тернополі протягом року видали 9 квартир

«А я роблю так»: тернополянка виготовляє святкові пряники власноруч (фото)

Фотофакт
На Тернопільщині відбувся обстріл, через який шість сіл залишаться без Інтернету (фотофакт)

Велосипедист з Тернопільщини отримав важкі тілесні ушкодження внаслідок ДТП (фото)

Фоторепортаж Фотофакт
«Фахівцями у своїй справі, може, стануть не всі, але людиною повинен бути кожен»: як поводяться студенти на Тернопільщині (фотофакт)

На що з тернопільського бюджету виділять кошти?

Розпочався грибний сезон. Будьте обережними!

За даними МОЗ України в Україні типовим сезонним захворюванням є отруєння грибами. Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. Адже бліда поганка у багатьох регіонах просто не росте, наприклад, на півдні, проте основні масові отруєння реєструють саме там.

Нерідко отруюються грибами, які більшість досвідчених грибників спокійно кладуть до кошиків. Помилитися ж вони можуть, якщо збирають дуже молоді плодові тіла, коли ще не проявилися морфологічні ознаки. Наприклад, збирають сироїжки, а серед них може заховатися бліда поганка, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Тоді її можна помилково зірвати. Немало випадків, коли хворі потрапляли до лікарень після споживання голубінок, глив, сироїжок, синяків, парасольок тощо.

Необхідно правильно підготувати гриби до споживання. Багато пацієнтів стверджують, що варили гриби довго. Однак, важливо не тривале варіння, а декілька разів зливати відвар, бо він є найнебезпечнішим (щонайменше тричі, через кожні півгодини варіння), а лише після того продовжити готувати страви.

Симптоми грибного отруєння 

1. Характерні ознаки отруєння – нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла – з'являються через 30-60 хвилин після вживання неякісних страв зі сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення, тому легковажити не можна.

2. Симптоми отруєння – галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності – з'являються через пів-дві години після вживання червоних мухоморів, волоконниць, отруйні речовини яких вражають нервову систему. Людина захлинатиметься від нападів сміху і потерпатиме від галюцинацій. Може навіть знепритомніти. Якщо постраждалому не надати медичну допомогу у перші години, то врятувати його життя складно.

3. Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-ох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.

До смертельно небезпечних грибів належить і свинушка тонка, яка росте під Києвом, і багато прихильників "лісового м'яса" полюбляють її їсти. Однак, цей гриб надзвичайно небезпечний. Він спричиняє в окремих людей сильну алергічну реакцію, що призводить до захворювання крові. При отруєнні людина може померти за два тижні. Зараз цей гриб занесено до світового списку смертельно отруйних.

Отруєння цими неїстівними грибами переважно є смертельним навіть при своєчасному зверненні за медичною допомогою. Смертельною вважається навіть мінімальна доза отрути. Тому обов'язково треба мити руки після дотику з грибами. Немало випадків, коли отрута передавалась на інші продукти через немиті руки.

Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами хворих є діти, навіть однорічного віку, врятувати їх вдається дуже рідко. Також слід пам'ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати діти, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів.

Як не отруїтися дикорослими грибами

1. Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.

2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

3. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте наступне:

4. Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів.

5. Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.

6. Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

7. Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

8. Не вживайте сирих грибів.

9. Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

10. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

11. Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю.

12. Ніколи не застосовуйте „домашніх" методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

– Негайно викликайте "швидку допомогу". До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

– Навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи.

– Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Ніякого самолікування!Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

В зарубіжних країнах отруєння дикорослими грибами трапляються рідко, оскільки люди майже не збирають грибів у лісах. Тож, щоб бути спокійним за себе і свою родину, краще споживати печериці та гливи, вирощені у теплицях.

Джерело: www.tmkl3.te.ua

11

Залишити коментар

прайс-на-рекламу
rek
Схожі матеріали

Інші публікації автора