Курячки у Товстолузі чомусь стали шкідливими саме перед виборами

Упродовж кількох останніх днів у вересні тернополян турбував неприємний запах, відчутний у різних мікрорайонах міста.

Фахівці Державної екологічної інспекції поспішили офіційно повідомити, що провели обстеження прилеглих до міста територій. І встановили: винуватцем неприємностей для городян є начебто лише товариство “Агрон”, розташоване у селі Товстолуг, що неподалік Тернополя. Утім, керівник підприємства Юрій Березовський стверджує, що до нього у вересні ніякі експерти не приїздили і жодних аналізів не робили.

В інформації екологів йдеться: “Агрон” складує на своїй території пташиний послід, який згодом розкидає на поля. Вітер заносив запах добрив у Тернопіль через спеку. Наразі фахівці Державної екологічної інспекції зробили фермеру зауваження і наголосили, що в майбутньому господарство не може допускати подібних речей». Такий висновок Юрій Березовський вважає помилковим і навіть замовним. Можливо, із політичних мотивів. Адже чоловік планує балотуватися до обласної ради від однієї із політичних сил.

- Так, на початку серпня, коли були перші скарги на неприємний запах у Тернополі, експерти у нас побували. Усе оглянули, робили аналізи, – пригадує він. – І тоді вони сказали що жодної шкоди наша робота довкіллю не завдає. А тепер чомусь їхні висновки – протилежні.

Нагадаємо, ситуацію у серпні коментував журналісту видання «Моя газета» особисто заступник начальника Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Едуард Ференц. Цитуємо його відповідь:

– Справді, проблема неприємного запаху у нашому місті з’являється не вперше. Сморід зумовлений тим, що аграрії удобрюють поля поблизу Тернополя. Через спеку запах добрив, яким фермери підживлюють землю, піднімається у повітря та доноситься вітром до міста. Буквально минулого тижня ми виїжджали на одне з фермерських підприємств, де проводили дослідження. Щорічно, в цей період, фермери удобрюють поле речовинами на основі курячого посліду (у народі – «курячки»). Сьогодні цей період співпав зі спекою, тож під ранок запах сягає навколишніх сіл та міста. Усі добрива - на органічній основі, порушеннь вимог природоохоронного законодавства немає.

Натомість заступник начальника Управління Держсанепідемслужби в області Євген Безрукий був ще категоричнішим: «Згідно із лабораторними дослідженнями, які проводили 13 серпня 2015 року, виявилось, що дані добрива на здоров’я людини не впливають, оскільки належать до четвертого класу небезпечності і не перевищують гранично допустимих концентрацій в атмосферному повітрі. Виявлені аміак і сірчистий ангідрид – сполука, що утворюється після розпадання сірководню – надлежить до летких речовин і не може негативно вплинути на здоров’я людини. Їхній запах викликає лише дискомфорт». Тож Юрій Березовський не розуміє, чому саме зараз «усе сходиться» на ньому? Комусь «пахне» не добривами, а виборами?

Курячий послід господарство дійсно купує на Тернопільській птахофабриці. Його складують, а пізніше використовують для підживлювання ґрунтів. Адже «Агрон» спеціалізується на вирощуванні зернових і технічних культур культур без «хімії». Причому фахівці дотримуються усіх вимог. Під кожну культуру вносять різну кількість добрив. Роблять це спеціальними німецькими розкидачами. Кожна така машина коштує 90 тисяч євро.

- Два-три дні після внесення органічних добрив специфічний запах дійсно відчувається, - каже він. – Але він – природний і в селі до такого звикли. Зрештою, якщо у мене алергія на тополиний пух, то це не означає, що в усьому місті треба вирубати тополі. Треба перетерпіти. До того ж, чому інспектори не перевірять саму птахофабрику? Адже вона розташована ближче до міста, ніж поля мого господарства.

До слова, спростував Юрій Березовський і ще одну інформацію, яку «обсмоктували» у публікаціях на деяких місцевих Інтернет-сайтах. Йшлося, що він став депутатом районної ради від Партії Регіонів. Насправді ж, чоловік ніколи не мав партійного квитка жодної із партій, а до органу самоврядування тричі проходив, перемігши на мажоритарному окрузі.

- Усі ж чудово знають, як за минулої влади господарників силоміць «зганяли» у провладну фракцію, - каже він. – Якби у мене про це запитали, то я все пояснив би. Більше того, запрошую журналістів у гості – приїдьте, самі подивіться на наші поля, як ми все підживлюємо. Тоді ані зайвих питань не буде, ані «чорнухи», спрямованої суто проти мене.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео