У Тернополі хочуть вдихнути життя у довгобуд

Роботи з комплексної добудови нового приміщення обласного Державного архіву у житловому масиві «Дружба» будуть відновлені. Завершений обєкт виконуватиме функцію не лише архіву. Тут працюватиме ще й бібліотека та науковий центр для проведення наукових досліджень. Теперішній стан даного приміщення оглянув голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

«Для роботи обласного архіву ми дотепер використовуємо приміщення Домініканського собору, — зазначив керівник області. — І вже давно підіймається питання перенести його у краще, більш пристойніше місце для належного складування і збереження усіх матеріалів державного архіву області. Будівництво об’єкту розпочалося ще в 1991 році. З того часу було кілька спроб завершити його. Сьогодні проектно-кошторисна документація завершення добудови потребує 26 мільйонів гривень. Згідно з програмою фонду регіонального розвитку капітальних вкладів у поточному році на завершення робіт передбачено 5 мільйонів гривень».

Степан Барна висловив сподівання, що цього року будівництво держархіву відновиться, а у наступному  завершиться. На даному етапі мова йде про першу чергу робіт — це перших 3-4 поверхи, які мають бути здані цьогоріч. Потім проведуть заплановані роботи, що виконуватимуться вже у процесі підготовки до здачі об’єкту. Це утеплення, пожежна система тощо.  

«Виділені кошти повинні використовуватися максимально ефективно. Найголовніше завдання, що стоїть перед підрядником — максимальна економія коштів та недорога вартість будівельних матеріалів, — підкреслив Степан Барна. — Ефективне освоєння коштів — питання принципове. Більше того, сподіваємося, що виконуємо й охоронно-пам’яткову функцію, оскільки дамо можливість повернути приміщення домініканському собору, у якому на даний час розмішується архів».

Нагадаємо, згідно з фондом капітальних вкладів у поточному році Тернопільщина отримала близько 40 мільйонів гривень. Із них 26 мільйонів буде спрямовано на добудову перинатального центру «Мати і дитина», 5 мільйонів — на добудову архіву і ще по кілька мільйонів на реконструкцію шкіл.

«Важливо використати дане приміщення за цільовим призначенням, як наукову установу. А це дасть можливість зберегти цінні матеріальні й духовні надбання Тернопільщини. Варто зазначити, що лише завдяки спільній позиції депутатів Верховної ради від коаліційних сил ми маємо змогу реалізовувати сьогодні дане будівництво», — підсумував Степан Барна.

Про це повідомила прес-служба Тернопільської ОДА.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео