У Тернополі – виставка «короля екслібрису»

В обласній арт-галереї відкрили виставку творчих робіт Ярослава Омеляна. Він - заслужений художник України, лауреат численних премій, добрий батько і дідусь, досвідчений майстер пензля і неперевершений у графіці.

Митець багато років плідно працює у жанрі екслібриса, експонує свої роботи на чисельних персональних міжнародних виставках. Він фактично відродив в Україні екслібрис — книжковий знак, невелику художньо виконану етикетку, де вказано, кому належить книжка. В активі пана Ярослава їх – понад триста! Недарма друзі і знайомі називають художника «королем екслібрису».
За меморіальною серією книжкових знаків можна вивчати історію України, починаючи з сивої давнини. Частина екслібрисів Ярослава Омеляна присвячена видатним діячам національно-визвольної боротьби ХХ століття. Ця тема особливо близька і болюча авторові, який у 50-ті роки минулого століття разом із матір’ю випив гірку чашу поневірянь Сибіром і відбув заслання в Іркутській області.
Слід відзначити винахідливість художника у вирішенні композицій книжкових знаків і вміння передати в мініатюрі тепло почуттів. До екслібрисів митець підходить відповідально, відкинувши недоречні грайливі шрифти, малозначущі деталі. Ярослав Омелян завжди вимогливий у виборі розміру книжкового знака.

Джерело: todtrk.com.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео