«Батько вчив залишатися людиною у будь-якій ситуації» - Ярина Ґерета (відео)

Сьогодні у Тернопільському педагогічному університеті ім. В. Гнатюка відбулася зустріч з нагоди вшанування українського археолога, мистецтвознавця, історика і просто людини з великої літери Ігоря Ґерети. Організував захід історичний факультет ТНПУ.

Літератори, дослідники, історики прийшли вшанувати пам’ять визначного тернополянина. Була присутня й донька Ігоря Петровича - Ярина Ґерета. Вона розповіла «Терену», які цінності у житті сповідував її батько.

- У батька, - розповіла пані Ярина, - була позиція не агресії. На політиків, котрі були не дипломатичними, він ніколи не покладав надії. Батько був українець дійсно свідомий, у нього ніколи не виникало упередження у спілкуванні з іншими… Він мав друзів повсюди: і грузини, і поляки, і росіяни, і євреї. Куди б він не поїхав, з усіма підтримував контакт і мав гарні стосунки. Батько завжди стверджував, що треба бути людьми.

Наше прізвище є грецьким за походженням і у перекладі із цієї мови означає "збирач". Наш дідусь описував, що наше коріння грецьке, але наголошував більшу увагу на те, яка земля зродила, яка земля людину виховала і вигодувала.

Українці відгубили свій бойовий дух протистояння у радянські часи, і, звісно, інертне життя не могло далі продовжуватися. Тому мій батько був би радий ситуації, яка склалася у країні, у плані протистояння…

Юлія ПАЛЕНИЧКА

 

Вибір читачів за тиждень

Відео