Тернопільські аграрії звернулися до керманичів держави

Сьогодні в Головному управлінні агропромислового розвитку Тернопільської ОДА зібралися аграрії з усіх районів області, щоб обговорити можливі законопроекти, які стосуються майбутнього сільськогосподарської галузі. 

Першочерговими питаннями до обговорення були державні нововведення з 2016 року, а саме закінчення мораторію на продаж сільськогосподарських земель та скасування спецрежиму ПДВ для аграріїв.

З 1 січня 2016 закінчується мораторій на продаж с/г землі в Україні. У народних депутатів є неоднозначна позиція, чи продовжувати його.

- Сьогодні аграрії тягнуть українську економіку, - каже народний депутат Микола Люшняк. - Багато хто сьогодні виступає за передання нерозпроданих ділянок у державну власність. Як показує світовий досвід, це закінчується дерибаном землі та занепадом сільського господарства. Перш ніж роздавати землі, власників потрібно навчити правильно нею користуватись. Вже подана петиція до Президента про продовження мораторію, бо земля повинна залишатись у теперішньому статусі, допоки ми не розробимо правильний земельний кодекс. 

Також тернопільські аграрії занепокоєні, що з початку 2016 року вводиться загальний режим оподаткування ПДВ у сільському господарстві. Це зумовлено тим, що аграрний сектор не займає значного сегменту української економіки. Тернополяни ж зазначають, що ця статистика не відповідає дійсності - лише на Тернопільщині 1915 фермерських господарств. До того ж, скасування спецрежиму призведе до занепаду тваринництва та масового вирізу поголів’я через нерентабельність.

Шляхом довгих дискусій та обговорень, тернопільські аграрії все ж визначили свій шлях для відкриття нових перспектив.

- Проблем перед аграрною галуззю назріло чимало, - зазначив начальник департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Олег Напора. - Ми прийняли консолідоване рішення, аби уся область могла звернутись до вищого керівництва держави.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео