Земельний конфлікт в Острові не вщухає (фото)

Як повідомляв «Терен», жителі села Острів Тернопільського району вчора, 24 вересня, перекрили проїжджу частину дороги. Люди влаштували чергову акцію протесту через свавілля депутатів сільради, які роздали землі під забудову не малозабезпеченим сім’ям, а своїм родичам.

Острівчани вдалися до радикальних методів, оскільки, на їхню думку, майже за три місяці справа не зрушує з «мертвої точки». Півсотні людей постійно рухались пішохідним переходом поблизу селища Велика Березовиця, створюючи перешкоду автомобілям.

Після втручання правоохоронців та голови Тернопільської РДА дорогу таки розблокували, а активісти пішли добиватися правди до сільської ради.

- Позов до суду поданий, все повинно вирішуватись у правовому полі, - зазначив голова Тернопільської РДА Олександр Похилий. – Радикальні дії не вирішують проблеми, а навпаки – створюють незручності ні в чому не винним водіям.

Та острівчани вже не вірять обіцянкам, що все вирішиться само собою. Вони бояться, що, поки триває судова тяганина, землі швиденько приватизують.

- Списки осіб, які отримали земельні ділянки, ми не можемо побачити два з половиною місяці, - нарікає місцева жителька Наталя. - У сільраді нас постійно годують обіцянками, а справа стоїть на місці. І якби не втручання з райдержадміністрації та міліції, якого ми і добиваємося своєю акцією, хтозна що стало б із землею.

В Острові кажуть, що голова сільради пішов у відпустку за свій рахунок, щойно почув про перекриття дороги.

- Нещодавно відбулась сесія сільради, але депутати не ветували власне ганебне рішення. Порадили звертатись в суд, - каже ще одна обурена місцева жителька. - Голова вмив руки, мовляв, не він це рішення приймав, а депутати, розбирайтесь самі. А як ми можемо подати заяву, якщо не маємо на руках списки тих, хто отримав землю? Плани пороздавали якраз тим, хто цього найменше потребує: не місцевим, повторно тим, хто вже має декілька планів… А ми з чоловіком та двома дітьми маємо тулитись в одній кімнатці. У нас прості вимоги: хочемо чесності і справедливості!…

Людям порадили створити ініціативну групу і їхати в обласну прокуратуру. А жителі села кажуть: якщо найближчим часом ситуація не зміниться, дорогу перекриватимуть безстроково.

Юлія НІКІТІНА

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео