Чи варто довіряти агенціям нерухомості під час пошуку та оренди житла

За останні півроку в Тернополі стрімко піднялась вартість оренди житла. Так, за квартиру з ремонтом, який робився, певно, ще за Сталіна, та старими лакованими меблями, просять не менше 100 умовних одиниць, а дехто доходить до відмітки і в 300 доларів, і, звичайно, плюс ком.послуги. Мало того, що тернополянам доведеться оплачувати щомісяця таку захмарну суму власнику, то ще й агенції нерухомості, яка, за великим рахунком, виступає лише посередником, потрібно віддати вартість місячної орендної плати. Часто - густо ріелтори зникають після укладання договору між орендарем та власником, при тому, що такі "контори" повинні супроводжувати усі спірні питання між їхніми клієнтами упродовж дії угоди про еренду житла. То чи варто довіряти агенціям нерухомості і як не потрапити до рук аферистів?

Знайти житло без посередників стає дедалі важче - ріелтори спритно перехоплюють усі повідомлення власників про здачу квартир в оренду. Та й власнику вигідніше дати це в руки посередника, адже в такому випадку їм, власникам, не потрібно їздити та домовлятись з клієнтами. Всю роботу за них зробить хтось інший, при тому, що платити за послуги доведеться покупцеві!

Тернополянка ділиться своїм поганим досвідом співпраці з агенціями нерухомості в соц. мережах:
"Ми знайшли квартиру біля «Новуса» на вулиці Живова,7 (це було рік тому),нас зустріла привітна жіночка з агенції нерухомості,назву вказувати немає потреби, адже після даного випадку вони закрилися, змінивши назву. Але повернуся до головного, скажу коротко: квартира на перший погляд нормальна, правда меблі були тільки на кухні (стінка), був бойлер і на той час більш ніж прийнятна ціна 1300 грн + комунальні, квартира була 50 кв. двохкімнатна, побутової техніки не було зовсім.ми дали завдаток у розмірі 400 грн а наступного дня повинні були підписати договір,яким нашим здивуванням було коли власниця на підписання договору так і не з’явилася,прислала свою працівницю, та пояснила, мовляв власниця за містом і щось сталося з машиною. Ну ми подумали, мало що буває, оплатили. Агенція пообіцяла, що на протязі року, допоки діє договір, всі конфлікти між нами та власником вони вирішують та загладжують.В день, коли ми почали переїжджати в мене дзвонить телефон і з трубки до мене по хамськи верещить якась жінка, яка пізніше назвалася власницею, мовляв, де гроші. Я зрозуміла хто це, сказала, що вам мала працівниця передати, але виявлося, що вона хотіла гроші ще й за останній місяць,про це не йшлося при укладанні договору. Скандалів було багато,багато нервів та моїх сліз. Прожили ми з натяжкою в тій квартирі 2 місяці, потім від сусідів дізналися, що за цей рік ми вже 7 пара і що власниця закордоном, а квартира залишена її подрузі на догляд (до слова гроші з нас вимагалися вже на 3 тиждень проживання за наступний місяць з криками, погрозами і обзиваннями), коли ми попросили номер справжньої власниці. то нас нагло вигнали з квартири, сказавши, щоб до вечора нас там не було. Коли була спроба визвати міліцію, пішла погроза, що взагалі речі не дасть вивезти,а ми привезли все, починаючи диваном, закінчуючи холодильником"

Орендуючи житло, варто бути пильними і не купувати "кота в мішку". Адже часто житло шукається терміново, а ріелтори та власники користуються безвихіддю клієнтів і, не вказуючи всі нюанси, здають квадратні метри. А вже потім випливає маса непорозумінь - якість, розривання договорів, зміна умов, виселення тощо. Тут варто звернути увагу на наявність усіх документів як з боку агенцій, так і власників житла, вартості комунальних платежів, умов розірвання угоди і так далі. Тому найкраще шукати квартиру через хороших знайомих та виділити на це більше часу, аби потім не кусати ліктів.

Василь ТОМЧИШИН

Вибір читачів за тиждень

Відео